zondag, 01 maart 2015

Akiki, het meisje van Moiwana

Geschreven door  Quirine Meester

Akiki, het meisje van Moiwana was één van de vijf films die in het kader van de meest recente editie van scriptwedstrijd I-Write werd uitgebracht. I-Write probeert via die wedstrijd al jaren Surinaamse schrijvers aan te sporen een pakkend script op papier te zetten en zorgt er vervolgens voor dat deze naar het witte doek wordt vertaald. Doorgaans met een aardig resultaat.

Amejo Jokil schreef het script voor deze korte film, Mike Reeder had de regie in handen. Het verhaal speelt zich af in Moiwana in oktober 1986, een paar weken voor de Moiwanaslachting op 29 november, waarbij militairen minstens 39 onschuldige inwoners van het dorp doodschoten. Ze waren op zoek naar leden van het Junglecommando van Ronnie Brunswijk, maar troffen die niet aan en richtten zich toen uit wraak op de bevolking. Vooral vrouwen en kinderen werden het slachtoffer. De daders zijn nooit berecht.

Hoe het leven in de weken voorafgaand aan de slachtpartij was, wordt in de film door de ogen van de zevenjarige Akiki verteld. Ze woont samen met haar moeder en twee zussen Gerda en Anne in het dorp. Het is haar eerste schooldag, het begin van de lange weg die haar zal maken tot schooljuf, want dat wil ze later graag worden.

Het is diezelfde dag waarop het leven van haar en de rest van haar dorpsgenoten voorgoed zal veranderen. De oorlog tussen het Nationaal Leger en het Junglecommando bereikt
het dorpje Moiwana. Wanneer de dorpskapitein voorstelt om vanwege het dreigende gevaar te gaan verhuizen, weigeren de dorpelingen. Maar Akiki’s moeder wil weg met haar
drie kinderen. Ze besluit de volgende dag naar de stad te vertrekken met een dorpsgenoot die hen zal brengen. Maar ze worden achterna gezeten door militairen. Door alle verwikkelingen die volgen, blijft Gerda achter. Tijdens de reis naar de stad beleven ze nog spannende momenten, moeten ze het bos in vluchten en worden later aangehouden door militairen. Uiteindelijk komen ze toch veilig aan in de stad. Twee weken later vindt ook Gerda haar weg naar de stad en worden ze herenigd.

Hoewel je niet veel ziet van de oorlog zelf, word je wel geconfronteerd met wat voor impact de strijd had op de bewoners van Moiwana. Hoe een alleenstaande moeder van drie het besluit neemt om tegen het advies van andere dorpsgenoten in toch haar biezen te pakken. Een cruciale beslissing, die uiteindelijk hun leven zal redden. Ze moeten daarvoor chter wel hun hele leven zoals ze dat kennen achterlaten. Voor Surinaamse standaarden ziet Akiki, het meisje van Moiwana er redelijk professioneel uit; de acteurs doen het niet slecht en de
opnamekwaliteit valt zonder meer mee. Het is geen ‘neppe boel’ zoals je vaak bij andere Surinaamse films ziet, om het maar zo te zeggen.

Akiki, het meisje van Moiwana, Amejo Jokil (script) en Mike Reeder (regie), 2014