zondag, 01 maart 2015

Joden met Caribische wortels

Geschreven door  Parbode

Een Joodse identiteit en opgegroeid in het Caribisch gebied: over de achtergrond van deze gemeenschap wordt een boekje opengedaan in de tentoonstelling ‘Joden in de Cariben’ in het Joods Historisch Museum in Amsterdam, die eind januari is geopend. In het verlengde daarvan wordt ook een educatieve film gemaakt. De Nederlandse stichting WeConnect werkt in samenwerking met acteur en cameraman Mike Ho-Sam-Sooi en Tanja Fraai aan de documentaire Een keppel in de Cariben. De film schijnt licht op de Joden met een Caribische identiteit, die opgegroeid zijn in Suriname, Curaçao of Aruba. Hoe was hun opvoeding? Welke namen en gezichten horen bij deze gemeenschap? Welke tradities horen erbij? Welke toekomst ligt er voor hen?

In deze film wordt de identiteit van Caribische Joden duidelijk. Twee Joodse jongeren presenteren het verhaal. Eén met een Surinaamse vader, de ander geboren op Aruba. Door het bijbehorende lespakket van de tentoonstelling komen Caribische leerlingen zo in aanraking met de Joodse gemeenschap. Ze worden gestimuleerd te discussiëren over thema’s als identiteit, religie, gedeelde geschiedenis en de invloeden van de Joodse cultuur in hun eigen cultuur.

Zoals over het bekende gerecht pom. Is dit van oorsprong Joods of toch niet? Om het verhaal een gezicht te geven, komen diverse Surinaamse Joden aan bod. Bijvoorbeeld nazaten van de families Hartogh, Emanuels en De la Parra. Hun persoonlijke ervaringen vormen een indruk van de Joods-Caribische identiteit. Deze film is vanaf het komende schooljaar te zien, voornamelijk in Nederland. Maar de komende maanden kijkt de stichting ook samen met de Nederlandse ambassade in Paramaribo naar mogelijkheden om het ook in het Surinaamse onderwijsveld aan te bieden.