zondag, 01 maart 2015

Surinaamse erkenning voor Erwin de Vries

Geschreven door  Parbode

Kunstenaar Erwin de Vries heeft zich er vaak over beklaagd dat hij in eigen land veel minder erkenning heeft gekregen dan in het buitenland. Maar gelukkig heeft hij nu de Lifetime
Achievement Award ontvangen. Dat gebeurde tijdens de uitreiking van de Owru Yari Awards. De inmiddels 85-jarige de Vries kreeg de award uit waardering voor zijn succesvolle carrière, die onder meer tientallen exposities in het buitenland omvat.

Daarnaast ontwierp hij ook het Slavernijmonument in Amsterdam. Uiteraard was De Vries verguld met dit stukje erkenning. Maar wat hem betreft is het nog niet genoeg. Het liefst wil hij een eigen museum hebben. ‘Straks ben ik dood, wat gebeurt er dan met mijn werk? Aan wie moet ik ze schenken, om waar te komen staan?’ zo zei hij aan Starnieuws.

‘Wie mijn topwerken zoals de vele monumenten wil zien, moet maar naar het buitenland. In de grote parken of internationale musea. Men beseft in Suriname niet wat ik waard ben en met welke grote kunstenaars in de wereld ik heb geëxposeerd.’ Ook hoopt hij ooit nog de opdracht te krijgen voor het maken van een nationaal monument. ‘Als een dankjewel vanuit de Surinaamse Staat’. Hij heeft daartoe volgens eigen zeggen vanuit verschillende regeringen al toezeggingen gekregen, maar een officiële opdracht is tot nu toe uitgebleven.