donderdag, 26 maart 2015

Sekstaboe

Geschreven door  Theo Ruyter

“Ga maar lekker liggen, even op adem komen. Je bent helemaal bezweet.” Vijf minuten later kijkt ze zachtjes om de hoek van de deur. Hij is al in diepe slaap. Voorzichtig gaat ze op de rand van het bed zitten. Haar ogen glijden over zijn lichaam. “Weet je nog hoe je de schoorsteen moet vegen?” fluistert ze in zijn oor. Er trekt een frons over zijn gezicht; iets onverstaanbaars komt over zijn lippen. Maar ze heeft hem al vast. En hij verzet zich niet. Mensen denken vaak dat ‘die oudjes’ het niet meer kunnen of niet meer willen. Dat het vuur is uitgegaan, gedoofd, voorgoed weg. Alsof er nu al, vaak jaren voor hun dood, slechts as is overgebleven. Maar wat weten ze daar eigenlijk van, wie heeft zich daar ooit werkelijk in verdiept?

Als er één ding taboe is in het openbare leven, dan is het wel de seksualiteit van ouderen. Daar praat je ‘gewoon’ niet over. Wat niet weet, wat niet deert. Het begint al met zelfcensuur in de media. Een paar jaar geleden ging er een golf van ontzetting door Nederland, omdat in een of ander promofilmpje een naakte oude vrouw op de televisie te zien was. Zou dat in Suriname veel anders zijn?

Als mensen hier uit de kleren gaan voor een film, foto of live op een podium, moet het wel jong en strak zijn. Dat trekt de aandacht en verkoopt. Maar dat wil nog niet zeggen dat seks alleen jongeren aanspreekt of dat seksualiteit is voorbehouden aan zoiets als de ‘seksueel actieve leeftijdsgroep’.

Seks is zo’n wezenlijk bestanddeel van het menselijk bestaan dat het iedereen aangaat: jong en oud, ongeacht de mate waarin je nog seksueel actief kunt of wilt zijn. Als ouderen, ook ‘oudjes’ ja, daar wat opener in zouden zijn, zou het ook gemakkelijker kunnen worden onderscheid te maken tussen bijvoorbeeld seks als koopwaar en seks die iets met liefde of ten minste aantrekkingskracht te maken heeft.

Dan hoef je de balorige scholieren die dommig een filmpje met orale seks op het internet verspreidden niet meer het etiket ‘pornotieners’ op te drukken en met pek en veren de straat op te schoppen. Hebben die fatsoensrakkers dan geen enkel benul van het internet en heeft een van hen ooit een alom gewaardeerde expresident van de Verenigde Staten ‘kwaadaardig’ of ‘pervers’ genoemd, omdat hij een voorkeur had voor die vorm van seks?