donderdag, 26 maart 2015

Faye Fernandes (31) mede-eigenaresse Doggy Was- en Trimsalon

Geschreven door  Sandra Cheng

Hoe ziet je werkdag eruit?
“Heel druk (lacht). Als eerste controleer ik of de vissen en konijnen van onze dierenwinkel hiernaast gezond zijn. Ik ben continu met dieren bezig; ik heb wel mensen in dienst die me helpen met het verzorgen en voeden, maar het is ook mijn hobby. Als het moet, vang ik dieren in nood op en probeer ze een thuis te geven.”

Hoe ben je aan deze baan gekomen?
“Mijn vader begon deze petshop. Ik woonde toen nog in Nederland, maar was helemaal gelukkig dat ik tijdens mijn vakanties met de dieren kon spelen. Dat kon niet in Nederland. Tijdens zo’n vakantie besloot ik me voorgoed hier te vestigen. Ik had toen een hond, een husky, die een intensieve verzorging nodig had vanwege de lange haren. Ook de pekineesjes daarna knipte ik regelmatig bij. En toen kwamen er verzoeken van klanten: of ik dat ook niet voor hun hond wilde doen. Ik begon eerst bij dierenarts Bansse, maar moest al gauw uitbreiden.
Mijn zakenpartner Elli kende ik al een tijd en ze was heel enthousiast om dit werk ook te leren. We zijn toen samen de salon begonnen. We trimmen niet alleen de vacht, maar ook voor services als tandenpoetsen, oorreiniging en nagels vijlen kun je bij ons terecht.”

Wat is het leukste aan je werk?
“Alles eigenlijk. Zolang ik bezig kan zijn met honden, en mijn klanten - die echte hondenliefhebbers zijn - tevreden kan stellen, dan is mijn dag helemaal goed.”

En wat het vervelendste?
“Als een klant ontevreden is en er iets niet naar wens is. Bijvoorbeeld de lengte van het haar. Soms vinden ze het te kort, maar als een hond veel klitten heeft, dan moet er echt meer geknipt worden. Dat groeit wel weer aan in twee maanden.”

Welke eigenschappen moet je hebben om dit werk te kunnen doen?
“Kalm zijn rond de dieren en natuurlijk moet je ook een hondenliefhebber zijn. Sommige honden zijn angstig, anderen komen daarentegen heel enthousiast naar ons toe. Door onverwachte bewegingen kan een ongelukje zo gebeuren. Het belangrijkste is dus geduld hebben. En niet alleen voor de honden, maar ook voor hun baasjes. Want die willen het beste voor hun huisdier, maar soms moet ik uitleggen dat een gewone shampoo als Head & Shoulders niet voor de hond bedoeld is en hun vacht juist uitdroogt. Voor de hond moeten ze speciale hondenshampoo gebruiken.”

Wat is het vreemdste dat je hebt meegemaakt tijdens het werk?
“Dat zijn meestal gevallen van medische aard. Ik heb een keer meegemaakt dat er een wormpje uit de anus van de hond naar buiten kroop!”

Ben je tevreden over je salaris?
“Ja, maar het is en blijft een grote investering.”

Wat wil je over vijf jaar bereikt hebben in je werk?
“Dat we als bedrijf groeien en ons werk nog beter doen. Ook hoop ik dat we een breder assortiment aan services kunnen aanbieden en onze eigen lijn met hondenshampoo uitbreiden.”