woensdag, 20 mei 2015

Jo-Anne Kent (32)

Geschreven door  Sandra Cheng

Aanspreekpunt dc en coördinatrice stembureaupersoneel Paramaribo-Zuidwest

Hoe ziet je werkdag eruit?
“De dag begint met het prikken van de klok, tussen zeven en half acht. Vervolgens moet ik alle binnengekomen mails checken. Klachten gericht aan de districtscommissaris stuur ik door naar de juiste afdelingen om verder behandeld te worden. Veldwerk hoort er ook bij als er een zaak onderzocht moet worden of als we met de politie moeten samenwerken. En met de verkiezingen in aantocht heb ik er een functie bij: het bemannen van stembureaus in mijn ressort. Overwerken tot tien, twaalf uur ‘s avonds komt geregeld voor. Tot de dag van de verkiezingen zal ik hiermee bezig zijn.”

Hoe ben je aan deze baan gekomen?
“Ik werkte eerst op de administratie van Surishopping, maar wilde van baan veranderen. Ik heb toen via een open vacature gesolliciteerd naar de functie van bestuursopzichter en werd gelijk aangenomen. Van een echte carrière kan ik niet spreken. Tien jaar heb ik in dezelfde rang gezeten en heb geen stap opwaarts kunnen maken. Tot ik recentelijk eindelijk de lang verwachte bevordering heb gekregen. De politiek bemoeit zich vaak met het commissariaat, waardoor het demotiverend kan zijn als je wordt gepasseerd voor een bepaalde functie. De dc waar ik rechtstreeks onder val, heeft vanaf 2011 wel moeite gedaan om het zover te krijgen, want hij heeft altijd in mij geloofd.”

Wat is het leukste aan je werk?
“Je bent constant bezig; er is altijd wat te doen. Ook heb ik veel bewegingsvrijheid in het veld en kom ik met veel mensen in aanraking. Variatie is er genoeg. De ene dag ben je bezig een eetgelegenheid te controleren, de andere dag heeft een buurman tien centimeter van een perceel ingepikt. En weer later hangt er een boom over de schutting van de buren. Het is zeker interessant!”

En wat het vervelendste?
“Zoals ik al eerder aangaf, is de politieke inmenging over het algemeen een vervelend aspect.”

Welke eigenschappen moet je hebben om dit werk te kunnen doen?
“Je moet integer zijn en kunnen samenwerken in teamverband, want je hebt elkaar altijd nodig. Ook moet je loyaal zijn naar jouw meerdere. De dc moet mij kunnen vertrouwen met de meest belangrijke en gevoelige zaken en dat vertrouwen mag ik niet schaden.”

Wat is het vreemdste dat je hebt meegemaakt tijdens het werk?
“Een monteur parkeerde al zijn auto’s overal waar er maar plek was. Kriskras op de berm, langs de weg… Zelfs nadat er meerdere klachten waren ingediend en hij in een rechtszaak in het ongelijk werd gesteld, ging hij nog door. Waarschijnlijk is het uiteindelijk tot hem doorgedrongen, want een tijdje daarna is hij gestopt.”

Ben je tevreden over je salaris?
“Ik ben wel tevreden, maar het kon zeker beter. Wie houdt niet van meer geld verdienen? De schaalverdeling zou wel aangepast moeten worden; ondanks mijn bevordering ben ik niet echt meer gaan verdienen.”

Wat wil je over vijf jaar bereikt hebben in je werk?
“Misschien ben ik dan de volgende dc? (lacht) Ik wil in elk geval hoger op de maatschappelijke ladder geklommen zijn.”