dinsdag, 21 juli 2015

Charaisa Jubithana (22) middag-supervisor Shell benzinestation

Geschreven door  Sandra Cheng

Hoe ziet je werkdag eruit?
“Mijn shift begint met het vegen en dweilen van de shop. Ik moet ook afstoffen en de producten aanvullen. Dat gebeurt elke dag, gedurende de tijd dat we open zijn. Zodra er iets is verkocht, moet het rek worden aangevuld. Verder beheer ik de kassa van de shop en het geld van de pomp. Ook hou ik toezicht op de andere medewerkers; dat ze hun uniform aan hebben en hun badge dragen. Als er iemand afwezig is, val ik ook in bij de pomp en smeerolieservice.”

Hoe ben je aan deze baan gekomen?
“Ik volg een hospitality-opleiding in de ochtend en om dat te kunnen bekostigen, zocht ik een baan. Ik dacht aan iets in de horeca gezien mijn achtergrond, maar toen mijn vriend en ik een keertje kwamen tanken, zagen we dat ze een middag-supervisor zochten. Ik heb gesolliciteerd en werd direct aangenomen. Dat is nu twee jaar geleden.”

Wat is het leukste aan je werk?
“Leuke klanten ontmoeten.”

En wat het vervelendste?
“Als er verkeerd wordt getankt. Het kan gebeuren, vooral bij nieuwe werknemers, dat ze de verkeerde brandstof vullen. Er moet dan een monteur komen, die alles eruit haalt en daarna juist bijvult. Gelukkig komt dat niet zo vaak voor.”

Welke eigenschappen moet je hebben om dit werk te kunnen doen?
“Je moet geduld hebben; klantvriendelijkheid is belangrijk. Maar je moet ook goed kunnen praten, sterk zijn in communicatieve eigenschappen. Je krijgt veel vragen en je moet antwoord kunnen geven. Ik krijg twee tot drie keer per jaar een training, zodat ik weet wat er wordt verkocht en waar het goed voor is. Ik moet het verschil tussen de benzinesoorten weten en welke smeerolie voor welk type auto gebruikt kan worden.”

Wat is het vreemdste dat je hier hebt meegemaakt?
“Nou, ik heb wel wat spooky verhalen. Alleen heb ik dat nog niet aan mijn baas verteld. Misschien moet ik het nu wel doen, voor hij dit leest. (lacht) Het is mij pas nog overkomen: ik was alleen in de shop en hoorde plotseling ‘hallo’. Maar er was niemand anders hier. Een andere keer hoorden een klant en ik dat de deur van het kantoortje werd gesloten. Dus niet dat zachte geluid wanneer bijvoorbeeld de wind het op een kiertje waait, maar het harde geluid van ‘echt’ dichtdoen. En ik moest de klant overtuigen dat er niemand in het kantoortje was, terwijl hij toch echt de reflectie van een gezicht in het raam had gezien. Of die keer toen een klant de shop wilde binnengaan omdat hij een ‘medewerker’ zag, terwijl die nog was gesloten. Maar ik ben er niet bang voor hoor. Ik leer ermee leven.”

Ben je tevreden over je salaris?
“Ik mag niet klagen, tot nu toe ben ik zeker tevreden.”

Wat wil je over vijf jaar bereikt hebben?
“Ik denk niet dat ik over vijf jaar deze baan nog heb. (lacht) Ik moet namelijk volgend jaar afstuderen en wil graag naar Dubai voor mijn buitenlandse stage. En als het kan, zou ik daar willen blijven werken in een hotel.”