vrijdag, 21 augustus 2015

Rumi Knoppel (38): Radio-omroeper Freedom Vibez/Transformation Consultant

Geschreven door  Sandra Cheng

Hoe ziet je werkdag eruit?
“elke dag heb ik mijn stille tijd, ongeveer vier uren lang. Dat is soms achter elkaar, soms verspreid over de dag, afhankelijk van de afspraken die ik heb. tijdens deze uren houd ik mij bezig met Mental Body training, dat is lichamelijke meditatie. Achteraf lijkt het alsof je naar de gym bent geweest; je bent moe, maar het levert ook energie voor het lichaam. ”

Hoe ben je aan deze baan gekomen?
“Ik heb ooit een bureau gehad waarbij ik wanbetalers, oplichters en boeven aanpakte. Daar kwam veel dwang bij kijken, harde energie. Maar ik houd niet van conflict, dat heeft te veel negativiteit. Ik was in mijn vrije tijd al bezig met Io, innerlijke organisatie. De kern daarvan is samenwerken, en dat de levenshouding verschuift van ‘moeten’ naar ‘willen’, dat je kennismaakt met je eigen gelukzaligheid. Ik zag dat het werkte, deze zachte drang. Ik heb in de loop der tijd heel veel machtige transformaties bij mensen gezien. Vanuit deze invalshoek bekeek ik vervolgens de Surinaamse politiek. Ik miste een kritisch radioprogramma, waarbij men de vinger op de zere plek legde, en besloot zelf eentje te starten. Met het programma wil ik mij richten op rechtvaardigheid, integriteit, gelijkwaardigheid en vrijheid. Vandaar de naam Freedom Vibez.”

Wat is het leukste aan je werk?
“Wat ik nice vind, is dat we een luisterdichtheid hebben van 116.000 Surinamers verspreid over Amerika, engeland en Nederland. Het programma wordt nu wekelijks uitgezonden in Nederland. Vaak krijg ik dan hele leuke reacties. Men luistert echt en denkt erover na om dingen anders aan te pakken.” En wat het vervelendste? “Niet vervelend, maar ik vind het jammer dat mensen bepaalde invalshoeken opvatten als vijandschap.”

Welke eigenschappen moet je hebben om dit werk te kunnen doen?
“Dat is een beetje moeilijk. Men zegt dat je lef moet hebben en niet bang moet zijn om te zeggen wat je denkt. Het klinkt een beetje vreemd als ik dat over mezelf zou zeggen, dus laten we het er maar gewoon op houden dat je moet openstaan voor alles en je niet stil moet houden. Zolang het is met behoud van respect en op vrede gericht.”

Wat is het vreemdste dat je hebt meegemaakt tijdens het werk?
“Ik denk dat twee politici boos op me zijn, ze nemen niet meer op als ik bel (lacht). eentje heeft me duidelijk gemaakt dat hij niet meer komt. Ik begon met een stelling waarop hij uitgebreid antwoordde, maar aan het eind van het programma vroeg ik hem weer hetzelfde. Ik was namelijk niet overtuigd van zijn antwoorden.”

Ben je tevreden over je salaris?
“Ik word niet betaald voor Free-dom Vibez, ik doe het in de eerste plaats voor mezelf. Mijn betaling tot nu toe is de feedback die ik krijg van mijn luisteraars. Daar haal ik mijn voldoening uit.”

Wat wil je over vijf jaar bereikt hebben?
“tijd is relatief. Ik had niet gedacht dat ik binnen een jaar zo’n grote luisterdichtheid zou hebben. Wat ik wil bereiken is dat we in een minarchie leven. Minarchie betekent vrijwel geen overheid. Hoe kleiner de overheid, hoe zelfstandiger de individuen van een samenleving zijn. en als dat zover is, dan ben ik niet meer nodig.”