maandag, 21 september 2015

De storm

Geschreven door  Anouska Blanca

Dat waren nare ervaringen in de afgelopen maanden. Hevige rukwinden zorgden voor een drama in delen van het land. Enkele veel gehoorde opmerkingen in deze periode: ‘De zinkplaten vlogen als blaadjes de lucht in’, ‘Was de natuur boos, of heeft Bouta dit ook gedaan?’, ‘Bid!’, ‘Wat gebeurt er met gezegend Suriname?’, ‘Dit is fyo fyo’, ‘Het kwam toch nooit voor dat ons land last had van natuurrampen?’, ‘En zo gaan we voor nog vijf, dus?’, ‘De politieke leiders moeten elkaar om vergeving vragen’, ‘Er is veel te veel negativiteit geuit tijdens de verkiezingen’, ‘Zie je wat God kan doen? Bid!’, ‘Verstevig de daken’, ‘We dachten te leven in een gezegend land’, ‘Laten we bidden en om vergiffenis vragen’, ‘De regering kan ook niet alles doen’, ‘NCCR moet een eigen budget krijgen’, ‘Bid’.

Een storm meemaken is niet prettig. ‘Wat gebeurt met mijn leven?’, vraag je jezelf af. Machteloos kijk je naar een situatie waaraan je zelf weinig kunt doen. Maar als je het goed bekijkt, lijken we elke dag te dealen met een persoonlijke storm. Niets is zeker. Elke dag opnieuw moeten we keuzes maken of besluiten nemen en garant staan voor de uitkomst. En dan de voorspellingen van een financiële storm in het land: ‘Buikriemen strakker’, ‘Devaluatie’, ‘Bezuinigingen’. ook nu weer de commentaren die de wanhoop en onzekerheid weergeven en versterken. Dan vraag ik mezelf af: moeten we eigenlijk niet leren uit die kleine vingerwijzingen van de natuur in de maanden juni en juli? Hoe eng, verdrietig en machteloos de situatie er ook uitzag, we hebben de rukwinden doorstaan.

Op momenten waarbij we het stormgevoel beleven, schijnt het geloof overuren te draaien. Ineens beseft de mensheid overduidelijk dat de natuur veel machtiger is dan hen. Dat er een ‘hand’ is die ons leidt (of je het nou gelooft of niet) en altijd uitkomst biedt. Dat het geen zin heeft nog meer ellende te zaaien, wanneer het al moeilijk gaat. Dat werken aan positieve oplossingen een optie is. Gelukkig zijn de rukwinden (voor nu) voorbij en kunnen de getroffenen dankzij de hulp van velen verder met hun leven. Voor de stormen die nog zullen komen, is door een optimistische bril kijken en elkaar meer respecteren misschien een aanrader. Life is beautiful!