maandag, 21 september 2015

Joan Vliet (57)

Geschreven door  Sandra Cheng

Functie: douane-expediteur voor J.M. Vliet Expeditiebedrijf

Hoe ziet je werkdag eruit?
“Ik zit voor een groot deel achter de computer om inklaringen en andere documenten in orde te maken. Daarmee kan ik buitenlandse pakketten voor mijn klanten in ontvangst nemen en die dan bij hen leveren. Mijn klanten zijn vooral bedrijven die vaak producten importeren. Gemiddeld ben ik tweemaal per week op Zanderij.”

Hoe ben je aan deze baan gekomen?
“Mijn vader was ook inklaarder. Toen hij een dagje ouder werd, vroeg hij mij om te helpen. Dat was in 1986, ik was nog een groentje. Hij maakte de documenten op, allemaal nog met de typemachine, en ik deed de rest, zoals het laten tekenen van de stukken en de afhandeling van pakketten. We hebben veel samen gedaan. Toen mijn vader stierf, heb ik het overgenomen.”

Wat is het leukste aan je werk?
“Je verdient geld!” (lacht)

En wat het vervelendste?
“Nu is er eigenlijk niets vervelends aan. Vroeger moest je altijd wachten op stukken die getekend moesten worden, tegenwoordig gaat het allemaal heel makkelijk, met het digitale systeem. Ik kan gewoon op vakantie gaan en, waar ik ook ben, aan documenten werken door in te loggen op het net. Wat soms een beetje lastig is, is als je voor een kleine opdracht de deur uit moet. Maar als je de hele dag aan documenten hebt gewerkt, is het ook wel weer leuk om even te kunnen uitrijden.”

Welke eigenschappen moet je hebben om dit werk te kunnen doen?
“Je moet wel een beetje tough zijn hoor! En kunnen praten. Maar altijd vriendelijk blijven. In het begin was ik echt een beetje suf, ik ben vaak huilend thuis gekomen. Dan werkte de douane niet mee, of ze zeiden er helemaal niets van als ik een fout had gemaakt. Naderhand, toen ik een beetje gehard was en ze bijvoorbeeld zeiden dat ze me niet konden helpen, gaf ik als antwoord: ‘Helpen? Je moet me niet helpen. Je moet wérken!’.”

Wat is het vreemdste dat je hebt meegemaakt tijdens het werk?
“Dat een 40 voet-container van de toenmalige BATCo was verdwenen van de haven. Die stop je toch niet in je zak!? Ze hebben het gewoon de haven uitgereden. Het meest heb ik me erover verbaasd dat er zo weinig aanhoudingen zijn verricht. Iemand van de douane moet hebben meegewerkt en misschien iemand van het bedrijf, want die moet een machtiging geven als je een lading in ontvangst wilt nemen. Hoe we erachter zijn gekomen? We kregen een melding binnen dat winkeliers sigaretten met een bepaalde serie codes kregen aangeboden voor de verkoop. Maar die serie codes behoorde nog in de container te zitten. Ik heb toen de opdracht gegeven die container te zoeken, maar het was nergens te vinden. Twee dagen lang hebben we gezocht. Later heeft men het ergens op Geyersvlijt helemaal versnipperd teruggevonden.”

Ben je tevreden over je salaris?
“Als ik op tijd betaald krijg wel, ja.” (lacht)

Wat wil je over vijf jaar bereikt hebben in je werk?
“Ik hoop meer klanten te hebben, er is werk zat. En als alle kinderziekten van het digitale systeem opgelost zijn, dan zal het alleen maar prettiger werken worden. Ik ben er nu al zo happy mee!”