woensdag, 21 oktober 2015

Maureen Sordam

Geschreven door  Sandra Cheng

Naam: Maureen Sordam
Leeftijd: 44
Functie: medewerker Dierenasiel Paramaribo

Hoe ziet je werkdag eruit?
“Als eerste worden de honden uitgelaten. Maximaal vier hokken tegelijk, omdat we vier afgesloten speelweiden hebben. De honden kunnen dus alleen met hun eigen hokgenoten spelen. Ze willen niet altijd gaan hoor. Dan gaan de lastigen aan de riem of ik draag ze zelf naar de weide toe. terwijl ze spelen, maak ik de hokken schoon en ververs hun water.”

Hoe ben je aan deze baan gekomen?
“Ik hield me bezig met mijn eigen ding. Ik kookte op bestelling, wat ik nog steeds doe hoor, alleen is dit nu mijn hoofdbaan, sinds ik een advertentie in de krant zag. Ik heb er bewust op gereageerd, ik hou van dieren en het leek me erg leuk.”

Wat is het leukste aan je werk?
“De dieren natuurlijk! En ik heb een naamgenootje, met wie ik graag op de foto zou willen. (lacht) De beheerder geeft elke hond die binnenkomt een naam en toen ik hoorde dat er eentje Maureen gedoopt was, vond ik dat natuurlijk geweldig. Ze is van het Surinaamse ras [straathond, SC] en is echt mijn favoriet. Ze is niet ondeugend, maar wel een slokop. Van mij krijgt ze dus vaak een extra stukje brood en natuurlijk ook een extra dikke knuffel.”

En wat het vervelendste?
“Niets is vervelend. Het is wel zwaar werk, maar als ik het niet hier (wijst naar haar hart) had zitten, dan zou ik het niet doen. Ik vind het heerlijk om met de honden te werken.”

Welke eigenschappen moet je hebben om dit werk te kunnen doen?
“Je moet zeker flexibel en energiek zijn. Als je dat niet hebt met de meer dan honderd honden die we hier hebben, dan ben je in de middag nog niet klaar met je werk.”

Wat is het vreemdste dat je hebt meegemaakt tijdens het werk?
“Een van de honden, Bobby, had een nieuw tehuis gevonden ergens op Noord. twee avonden later hoorde de beheerder geblaf bij de poort. toen zij ging kijken wat er aan de hand was, zag ze Bobby daar staan, die naar binnen wilde. Hij is gewoon ontsnapt en heeft de weg naar het asiel teruggevonden. Die dacht waarschijnlijk: ‘Nee, here are my roots, I’m coming back’. Ondertussen heeft Bobby een ander baasje gevonden en vertrekt hij binnenkort naar Nederland.”

Ben je tevreden over je salaris?
“Het kan altijd beter (lacht), maar ik heb zo veel plezier in mijn werk, dat is wat belangrijk is voor mij.”

Wat wil je over vijf jaar bereikt hebben in je werk?
“Als ik nog in leven ben, dan hoop ik toch nog steeds met dieren bezig te zijn!”