maandag, 21 december 2015

Rijk

Geschreven door  Quirine Meester

‘Wij beseffen niet hoe rijk we zijn.’ woord was een surinaamse vriend, terwijl aan het wij op boiti, in de hangmat onder een hut met een dak van pinabladeren, genoten van de goede dingen des levens. We discussieerden over wat rijk zijn nu eigenlijk inhoudt. Het woordenboek zegt: ‘veel geld en goed bezittend’, maar ook ‘kostbaar’ en ‘gelukkig’. Het is maar voor welke vorm van rijkdom je kiest. Maar ben je gelukkig, dan ben je dus rijk.

Voor veel mensen zijn welvaart en rijkdom alleen maar uit te drukken door een optelsom te maken van materiële zaken. Hun geest is hierdoor vaak zo vergiftigd, dat ze de werkelijk belangrijke facetten van het leven allang niet meer kennen en zien. natuurlijk is het bezit van een beetje geld best belangrijk, het is prettig als je niet iedere dag hoeft te hosselen om een bordje eten op tafel te zetten en om de eBs- en sWM-rekening te betalen. Helaas lopen er in ons land genoeg mensen rond die wel dag in dag uit die zorg hebben.

Maar dat wil niet zeggen dat ze niet gelukkig zijn. Ondanks de moeilijke omstandigheden kunnen ze happy zijn met wat ze wél hebben, met hun gezin, met zeg maar the way of life. Ze klagen dus niet, ze voelen zich rijk. Hoe vaak is het al niet gezegd of geschreven: met geld koop je geen geluk. Dus ook geen plaatsje met vrienden onder een dak van pinabladeren in de surinaamse jungle. Dat verdien je alleen door er de tijd voor te nemen om zulke vrienden te maken en zulke plaatsen te vinden. Je kunt uiteraard fors geld neertellen voor zo’n dure trip naar het surinaamse binnenland, zodat je thee te drinken krijgt uit een kopje, maar daarmee vind je het geluk nog niet.

ik vraag mij af hoe gelukkig mensen in suriname zijn. Daar is nog nooit goed onderzoek naar gedaan. Zijn bijvoorbeeld al die lui, en vooral politici, die op een oneerlijke manier een vet banksaldo bij elkaar hebben gegraaid echt gelukkiger dan zij die heel wat minder hebben? ik betwijfel het. De oneerlijken zullen toch iedere dag opstaan met het idee dat ze op elk moment tegen de lamp kunnen lopen, de ‘anderen’ hebben een schoon geweten. Dat bepaalt ook je gevoel van gelukkig zijn. laat mij maar tot die laatste groep behoren en simpel in de hangmat en met een schoon geweten het nieuwe jaar in gaan. Dat is pas rijkdom.

Meer in deze categorie: « Volwassen Ze bestaan nog! »