maandag, 21 december 2015

Rafanelly Deekman

Geschreven door  Sandra Cheng

Leeftijd: 21
Functie: Brandweerman

Hoe ziet je werkdag eruit?
“als brandweerman heb ik geen normale werkdag, maar een shift van 24 uur. Daarna heb ik twee dagen vrij en vervolgens weer een shift van 24 uur enzovoorts. als je op appel staat, krijg je een nummer en dat houdt vervolgens een bepaalde taak in. Bijvoorbeeld inventariseren, schoonmaken, controleren. Ook tijdens het uitrukken zijn de taken verdeeld, zoals het redden van mensen en dieren of zorgen voor genoeg water.”

Hoe ben je aan deze baan gekomen?
“ik maakte videoreportages als freelancer, maar wist wel dat het niet echt mijn ding was. tot ik een oom sprak die zelf ook brandweerman is. Die vertelde vol passie over het werk en zei dat als het mij echt interesseerde, ik moest meedoen met de eerstvolgende lichting. sinds 25 november 2011 wist ik dus dat ik brandweerman wilde worden.”

Wat is het leukste aan je werk?
“Dat mijn honger naar het adrenalinegevoel en avontuur bevredigd wordt. en het helpen van mensen. Zodra die schel overgaat, betekent het dat er iemand in nood is. en ik kan er wat aan doen.”

En wat het vervelendste?
“als men ons voor pietluttige zaken laat uitrukken. Dan hebben buurman en buurvrouw ruzie over iets wat ze eigenlijk rustig met elkaar hadden kunnen uitpraten. Of het verbranden van vuil, dat doet men gewoon! en als je ze vandaag iets zegt, over twee weken doen ze het toch weer. Weet je dat er helemaal geen wet tegen vuilbranden is?”

Welke eigenschappen moet je hebben om dit werk te kunnen doen?
“Om het goed te kunnen doen, moet je durf hebben en leergierig zijn. ik heb collega’s die al jaren in het vak zitten en nog steeds niet uitgeleerd zijn. Ook moet je met de werkdruk weten om te gaan en niet snel boos worden. Je moet met mensen weten om te gaan.”

Wat is het vreemdste dat je hebt meegemaakt tijdens het werk?
“Dat het gebouw aan de lim a Postraat op één dag twee keer in brand stond. Het kan dat het niet goed geblust was, want hout is heel vervelend, het kan zo weer branden. Maar ik denk dat mijn collega’s - onze post was er alleen voor assistentie, het was niet ‘onze’ brand - juist heel goed werk hadden verricht. Dus ja, vreemd.”

Ben je tevreden over je salaris?
“ik ben niet ontevreden. De ene maand is het wat rustiger, maar dat wordt dan afgewisseld met een maand waarin je weer keihard moet werken.”

Wat wil je over vijf jaar bereikt hebben?
“Dat ik alles wat er in vijf jaar tijd maximaal aan beëdigingen behaald kan worden, ook heb behaald. en dat ik mij in die tussentijd heb aangesloten bij de brandweerbond.”