donderdag, 28 januari 2016

Minabell ‘Amin’ Betian

Geschreven door  Sandra Cheng

Leeftijd: 33
Functie: houtsnijwerker

hoe ziet je werkdag eruit?
“Vroeg ’s morgens denk ik aan houtsnijwerkideetjes waar ik aan wil werken. Daarna neem ik de bus van Para naar de stad, waar ik aan de Saramaccastraat mijn winkeltje Betian’s Art & Craft heb. Ik kan alleen materiaal voor kleine werken meenemen in een tas of doos. Wil ik aan een groter stuk werken, dan heb ik iemand aan de Meursweg die wat voor mij kan meenemen. En als ik niet in de winkel ben, dan werk ik gewoon thuis. Ik maak tafels, bankjes, snuisterijen, van alles wel wat. Mijn laatste producten zijn spiegels en fotolijsten in de vorm van een hart en gemaakt van plakhout. Dat zijn verschillende soorten donker en licht hout die aan elkaar geplakt worden.”

hoe ben je aan deze baan gekomen?
“De meeste mannen in mijn familie zijn met kunst bezig. De vrouwen ook, maar die maken bijvoorbeeld pangies. Als kleine jongen leerde ik dus al hout te bewerken. Dan maakte ik dieren zoals kikkers en die ik toen verkocht voor Sf 25. Af en toe kreeg ik wat opdrachten en vanaf toen ben ik er serieus mee begonnen.”

Wat is het leukste aan je werk?
“Dat ik mijn eigen draai kan geven aan de standaardmotieven en symbolen die in houtsnijwerken worden gebruikt. Dan komt er een extra krulletje bij of ik trek de lijn net iets anders.”

En wat het vervelendste?
“Als mijn tools of materialen breken. Dan kan ik echt boos worden, maar ik zet me er overheen en begin opnieuw.”

Welke eigenschappen moet je hebben om dit werk te kunnen doen?
“Je moet geduld hebben. En rustig kunnen doorwerken. If mi ede spang, mi no mang wroko! Mensen moeten me niet te veel lastigvallen.”

Wat is het vreemdste dat je hebt meegemaakt tijdens het werk?
“Ik heb hier het Wapen van Suriname, al een jaar ligt het hier. Iemand heeft mij de opdracht gegeven, maar kon op het moment de zevenhonderd srd niet direct betalen. hij heeft mij toen een voorschot van dertig srd gegeven en is de rest van het geld gaan halen. Alleen is hij nooit meer teruggekomen. Volgens mij zit hij nu in nederland.”

Ben je tevreden over je salaris?
“het gaat wel. En in gevallen als het vorige, moet ik zeker meer voorschot vragen. Maar je denkt: je helpt iemand, je vertrouwt hem. Na wan mati toch.”

Wat wil je over vijf jaar bereikt hebben in je werk?
“Dan wil ik zeker aan grote stukken werken. Ik wil ook een grotere winkel hebben.”