woensdag, 20 april 2016

Help hem!

Geschreven door  Anouska Blanca

De afgelopen weken - of eigenlijk altijd al? - deden zich extreme narigheden voor in Suriname, waarbij de frequentie steeds toeneemt. Vrouw wil man niet meer, hij steekt haar auto in brand. Gepensioneerd inspecteur van politie schiet zijn vrouw dood en pleegt daarna zelfmoord. Lijk van een vrouw wordt uit haar graf gelicht om seksuele handelingen mee te plegen. om de een of andere reden weiger ik tegeloven dat dit het werk was van een vrouw. tiener berooft pompbediende en wordt doodgeschoten. Lijk van jong meisje aangetroffen in goot.

Mannen! Wat gebeurt er?! Wanneer deze lugubere berichten ons bereiken, hebben we de neiging te oordelen. Vooral op die potverdomde sociale media gaan we los alsof we zelf perfect zijn. Maar goed, dat is een ander verhaal. feit is: schelden en afgeven op mannen is meer regel dan uitzondering geworden. Schurken, vriendjes, kis’ den mooi, lafaards!

toch wil ik deze maatschappelijke stoornis omkeren en ook de andere kant van de medaille belichten. onze Surinaamse broeders schreeuwen om hulp. De maatschappelijke eisen over wie, hoe of wat een man moet zijn, zijn voor menig man - ongeacht ras of leeftijd - te hoog gegrepen. De sociaal-economische positie van de vrouw is verbeterd. Ze verdient meer, is beter geschoold en kan zich hierdoor veel meer permitteren. En weet dat de typische macho-Surinaamse man never ever saw that one coming. Hij dacht dat het zijn geboorterecht was om macho te zijn, de broek aan en uit te doen wanneer hij dat wilde, en altijd terug naar mama te rennen als het even niet ging in een relatie. Helaas! Het wordt de man allemaal te veel. Help de man! Hij heeft nooit geleerd zich te uiten, dus weet hij niet goed hoe. Hij mocht nooit huilen, want dat doen jongens niet. nu slaat hij elke keer, als hij zich met de rug tegen de muur gedrukt voelt. Help hem! De maatschappelijke druk is te hoog, hij is ook maar mens. Die continue innerlijke strijd, in combinatie met de maatschappelijke strijd waarbij het lijkt dat de vrouwen het steeds winnen, maakt hem gek. Knettergek! Hij wilt geen anderen pijn doen, maar hij moet ook zijn ‘frustratie’stopzetten. ‘Wat gaat de maatschappij zeggen?’ Hij richt het wapen ophaar en op zichzelf. Het is voorbij. Help hem!