woensdag, 20 april 2016

Simon Clerc

Geschreven door  Sandra Cheng

Leeftijd:28
Functie: ondernemer/pizzabakker van Kasima Pizza

Hoe ziet je werkdag eruit?
“Ik ben dagelijks bezig met voorbereidingen voor de pizza’s. Een dag van tevoren maak ik het deeg, omdat het goed moet rijzen. Dan bereid ik ‘s morgens de rest van de ingrediënten en de tomatensaus voor bestellingen van die dag, omdat we al om elf uur opengaan. De rest van de tijd moet ik ook zorgen dat mijn voorraad goed is aangevuld. En natuurlijk hoort schoonmaken erbij! Daarmee ben ik zeker een uur of twee bezig aan het eind van de dag.”

Hoe ben je aan deze baan gekomen?
“Hoewel ik de business school heb gevolgd, wilde ik graag voor mijzelf beginnen. Ik kom uit het zuidoosten van frankrijk, een stad dicht bij Italië, en ben opgegroeid met de Italiaanse pizza. omdat ik die hier in Suriname niet kon vinden, besloot ik daar wat aan te doen. Ik ben dol op pizza, een echte pizza fanatic. Waar ter wereld ik ben, ik zoek altijd een pizzeria op. Ik heb dus geen chefsopleiding gevolgd; het maken van pizza’s heb ik mezelf aangeleerd en naar eigen smaak aangepast.”

Wat is het leukste aan je werk?
“Het ontvangen van complimentjes!” (Lacht.) “Ik vind het heel leuk als klanten mijn pizza’s lekker vinden, het zijn mijn creaties. Ik merk het aan de feedback die ik krijg; een berichtje op mijn facebookpagina, een appje of sms. En ik merk het omdat klanten vaker bestellen, ik heb al vaste klanten in de korte tijd dat we draaien.”

En wat het vervelendste?
“Ik heb nog maar een heel klein team, en soms kan het gebeuren dat we de vraag niet aankunnen, dan komen we in gedrang met de tijd. Ik zie de pizza als een traditioneel gerecht, zoals de pom en pastei. Een pizza heeft een speciale betekenis voor mij, het is iets om samen met de familie van te genieten, dat vrienden bij elkaar brengt. En omdat het een snel gerecht is om te maken, en snel moet worden gegeten voordat het afkoelt, kan ik het niet accepteren van mezelf als ik het te laat aflever. Ik ben echt een perfectionist.“

Welke eigenschappen moet je hebben om dit te kunnen doen?
“Veel liefde voor wat je doet en voor het product. Het is een fysieke job, de pizza’s zijn hand tossed, dus er gaat ‘iets’ van jezelf zitten in de pizza. En je moet natuurlijk ook erg strikt zijn wat hygiëne en voedselveiligheid betreft. Mensen eten nou eenmaal jouw product.”

Wat is het vreemdste dat je hebt meegemaakt tijdens het werk?
“Laatst bestelde een klant een Hawaiian pizza, maar wilde er absoluut geen ananas op. Dat vond ik grappig, omdat deze variatie nou eenmaal bekend staat om de combinatie van ham met ananas.” ben je tevreden over je salaris? “nog niet, maar dat is niet erg. Dit is nog maar de beginfase en ik ben al heel erg blij met wat we in korte tijd hebben bereikt. Ik ben er zeker van dat we nog groter kunnen worden.”

Wat wil je over vijf jaar bereikt hebben?
“Dat mijn bedrijf als een echte Surinaamse food company wordt gezien. Met een eigen pizzarestaurant, en misschien zelfs exportmogelijkheden. Een pizza uit Suriname!”