woensdag, 20 april 2016

Made for Music

Geschreven door  Robin Austen

Het is 1970 als Ronald Snijders (Paramaribo, 1951) met z’n net behaalde AMS-diploma op zak in het vliegtuig stapt om aan de Technische Universiteit te Delft Civiele Techniek te gaan studeren. Op een avond, ongeveer een jaar na z’n aankomst, speelt er in een Delftse studentenclub een jazzorkest. Snijders vraagt of hij mee mag doen, maar moet nog even op de fiets naar huis om z’n fluit te halen. Hij mag meedoen en wordt direct aan het combo toegevoegd. Niet lang daarna wint hij de persprijs op het Jazzconcours in Laren.

Ronald Snijders is een muzikale veelvraat. Behalve zijn veelzijdigheid staat hij ook bekend om zijn productiviteit. In de afgelopen 45 jaar heeft de fluitist ruim twintig cd’s geproduceerd en vaak in eigen beheer uitgegeven. In 2013 komt zijn cd-box Made for Music uit. Dit project, waaraan hij drie jaar lang bijna onafgebroken heeft gewerkt en dat al een hele tijd ‘in zijn hoofd speelde’, is de kroon op een imposante carrière van ruim 45 jaar in de wereld van de geïmproviseerde muziek.

Made for Music is niet zomaar een cdbox. De box bestaat uit twintig cd’s met bijna evenzoveel verschillende thema’s. Kenmerkend voor de musicus is dat hij zijn eigen mengsels brouwt, die ondanks hun veelzijdigheid altijd een herkenbaar ‘Snijdersgeluid’ hebben. Met Made for Music begint hij aan een reis die in 1968 in Suriname begint, in een tijd waarin de beatgroepen in Suriname bijzonder populair waren. The Jewels was zo’n groep, met een nog jonge Hugo Essed achter de drums. Wie rustig de tijd neemt om de cd’s goed uit te pluizen, komt tal van muzikale verrassingen en samenwerkingen tegen, variërend van Zapata Nelson Renfrum tot Ruth Jacott en het NESKO Symphonic Orchestra. Een cd-box als Made for Music mag niet alleen maar beoordeeld worden op muzikale hoogstandjes of adembenemende composities. Daar is het veel te gevarieerd en wellicht ook te complex voor. Ronald Snijders heeft met dit project een soort muzikale documentaire gemaakt van zijn eigen leven als musicus, en is daarin goed geslaagd.

De bespreking van een cd die in 2013 is uitgebracht, lijkt misschien wat gedateerd. Maar wie de 362 composities in alle rust tot zich wil nemen, heeft daar misschien ook echt een paar jaar voor nodig. Dit maakt Made for Music tot een bijzondere parel, die onmiskenbaar duidelijk maakt dat Ronald Snijders inderdaad speciaal voor de muziek is gemaakt.

Made for Music, Ronald Snijders, 2013