dinsdag, 22 maart 2016

Kenny B

Geschreven door  Robin Austen

Kenny B is de artiestennaam van Kenneth Bron (Paramaribo, november 1961). Bron groeide op in Paramaribo, waar hij het als Marronjongen niet gemakkelijk had; pesterijen over z’n afkomst waren eerder regel dan uitzondering. Als jongetje van acht jaar begon hij al met zingen. Het duurde echter nog enkele jaren voordat hij zijn eigen band Fransisco oprichtte.

Op z’n negentiende werd Kenny B beroepsmilitair, en begon zich in deze periode ook intensief met muziek bezig te houden in de toneelgroep van het leger. In 1986 brak in Suriname de Binnenlandse Oorlog uit. Bron sloot zich uit onvrede met het toen heersende regime aan bij rebellenleider Ronny Brunswijk en diens Junglecommando. Nadat hij er als onderhandelaar en bemiddelaar mede voor gezorgd zou hebben dat de oorlog werd beëindigd, vertrok hij in 1991 naar Nederland, om de actieve politiek voorgoed af te zweren. Tot en met 2014 zong Kenny B alleen maar in het Engels, Aucaans en Sranantongo. Maar in januari 2015 werd hij met z’n single Als je gaat opgemerkt in Hilversum, en in april van dat jaar bereikte hij met Parijs de hoogste notering in de Nederlandse hitlijsten.

Inmiddels heeft Kenny B bijna een soort cultstatus gekregen. Hij spreekt een gemêleerd publiek aan en is er het levende bewijs van dat begrippen als ‘jong’ en ‘hip’ niet leeftijdgebonden zijn. De sympathieke zanger zegt zelf beïnvloed te zijn door Bob Marley, terwijl hij ook een bewonderaar is van BLØF-zanger Paskal Jakobsen. Op zijn in 2015 uitgebrachte album Kenny B zijn deze invloeden subtiel en soms speels te horen. Bron heeft net als Jakobsen een ongepolijste, eigen stem die uit duizenden te herkennen is. En zoals de Jamaicaanse reggaekoning Marley dat ook deed, vertelt Bron zingend z’n verhaal met mooie, zorgvuldig door hemzelf gekozen woorden. De zanger laat in z’n muziek ook vlagen van Papa Touwtjie en soms zelf Oscar Harris horen, terwijl het overduidelijk z’n eigen, authentieke geluid blijft.

De cd is bijzonder gevarieerd. Behalve kaskrakers als Als je gaat en Parijs, zitten er nog een aantal mooie parels tussen, zoals Paramaribo en So yu ben taigi mi. Bron heeft nagenoeg alle teksten zelf geschreven. Een aantal van deze teksten zijn maatschappijkritisch, terwijl sommigen gewone lovesongs zijn. De zanger slaagt er goed in om met name de liefdesliedjes vanuit een soort poëtische benadering te schrijven, waardoor het allemaal net iets meer diepgang krijgt dan alleen maar Ik hou van jou of ik mis je. Kenny B is hierdoor een cd die zowel de liefhebbers van reggae, ska en mainstream pop als de liefhebbers van singer-songwriters zal aanspreken.

Kenny B, Kenny B, 2015, Top Notch