maandag, 20 juni 2016

10 Mijn meningen

Geschreven door  Robin Austen

Mr Double B is de artiestennaam van Brian Blinker. De rapper timmert al ruim negen jaar aan de weg. In 2007 kwam zijn eerste mixtape 10 km per uur uit, en in 2009 volgde Boombap. In 2015 verscheen zijn muziekwerk Canvas. De artiest spreekt op z’n website zelf van een muzikale groei in vergelijking met z’n vorige werk. Die groei zit hem vooral in de kruisbestuiving met andere muzieksoorten die subtiel te horen zijn op Canvas.

Mr Double B is een veelzijdige, creatieve artiest die zich behalve met muziek ook met andere kunstvormen bezighoudt. 10 Mijn meningen is zijn allernieuwste mixtape. Kenmerkend voor dit album zijn de persoonlijke reflectie van de artiest en de maatschappijkritische ondertoon op een aantal van de tracks. Blinker laat hiermee zien dat hij geëngageerd is en zijn ogen niet sluit voor wat er om hem heen gebeurt.

Er bestaan ten opzichte van rappers en hiphoppers een aantal vooroordelen: veel blingbling, keiharde muziek, vrouwonvriendelijke teksten en clips waarin vrouwen vaak als lustobject worden geportretteerd. Gelukkig voldoet Blinker niet aan deze vooroordelen. Hij probeert diepgang te brengen in zijn teksten en gebruikt vaak metaforen. Hiermee zet hij de luisteraar soms op een verkeerd been en dwingt hem intensief te luisteren om de ware boodschap te begrijpen. Zelfs een nummer als Breek het bed, dat eigenlijk niets anders is dan een weergave van een platte horizontale bezigheid in bed, wordt tot kunst verheven.

In de wereld van de rap en hiphop is er een aantal stromingen te onderscheiden. De gangsterrappers hoeven geen introductie, omdat die met hun overdaad aan goud en vrouwonvriendelijkheid op vrijwel elk muziekstation te horen en te zien zijn. Daarnaast zijn er de wat meer progressieve artiesten die zichzelf eerder tot toonkunstenaars en dichters rekenen en hun rap als een kunstvorm presenteren. Wie goed luistert naar het werk van Mr Double B, komt tot de conclusie dat de artiest zich tot deze laatste categorie mag rekenen. Ook in zijn muziek probeert Blinker de progressieve klanken de boventoon te laten voeren. Het gebruik van strijkers als begeleiding in HBO en de gitaarrifjes en andere effecten in Spijt maken dat het ene nummer soms een licht Adele-gehalte heeft, terwijl in andere tracks invloeden uit de psychedelische rock te horen zijn. De muziek komt geheel uit de computer van de producers en dat is een beetje jammer, omdat natuurlijke instrumenten het album een flinke boost zouden kunnen geven, bijvoorbeeld bij de muziek van rapper Typhoon. Dit neemt niet weg dat 10 Mijn meningen een mooi Surinaams product is met diepgang, waar we met z’n allen best trots op mogen zijn.

Mr Double B, 10 Mijn meningen, 2016.