woensdag, 20 juli 2016

Mek’ Moni

Geschreven door  Astra de Drie

In mei 2015 lanceerde Cornelly Olivieira, een micro-ondernemer met jarenlange ervaring, een boek op de Made in Suriname-beurs: Mek’ Moni: Een handboek met 50 business ideeën om snel geld te maken, boek 1. Olivieira, medeoprichter van de Women’s Business Group Foundation (WBG), was enkele jaren directeur van Microkredieten, een werkarm van de WBG. Ze is ook eigenaresse van Cornelly’s Galaxy, een bedrijfje dat onder meer producten uit het binnenland verkoopt. Het idee voor dit boekwerk is een paar jaar geleden bij haar gaan rijpen, en uiteindelijk heeft ze de knoop doorgehakt en haar businessideeën op papier gezet. Ze behandelt in haar nieuwste pennenvrucht vijftig ideeën die ondernemerschap onder jongeren moeten stimuleren. En het blijft niet daarbij: trainingen en coaching worden eveneens in dit boek geboden, want ook dat is een oogmerk van de Stichting Young and Creative die het boek heeft uitgegeven.

Het initiatief kan echter ook nuttig zijn voor volwassenen, of zij nu wel of geen ondernemer zijn. Met dit handboek wordt aan het Surinaamse micro-ondernemerschap een scala aan mogelijkheden aangereikt, om vanuit huis - en met zo min mogelijk opstartkosten - een onderneming te starten. Meningen over Mek’ Moni zullen wellicht verdeeld zijn, zeker bij entrepreneurs die al bezig zijn in de branches waarover de ideeën worden aangereikt. Wat wel vaststaat, is dat het om de typisch Surinaamse praktijk gaat. Dat maakt dat Mek’ Moni zo dicht als mogelijk bij elke Surinamer staat.

Vijftig commerciële ideeën worden aan de lezers voorgelegd. In deze tijd, waarin burgers drie tot vier banen moeten hebben om hun overlevingskansen te vergroten, is het boekje een must have. Toch blijft de vraag of het boek nog realistisch is. Aan de ene kant is dat niet het geval: in Suriname is immers alles nu al bijna tweemaal zo duur geworden. Aan de andere kant is het boek nog steeds heel praktisch. Tussendoor worden tips en handvatten aangereikt en zijn relevante gegevens vermeld van belangrijke instellingen die hulp bieden aan startende ondernemers. Bij elk idee is er uitleg gegeven over hoofdzaken zoals opstartkosten, wat het verwachte rendement is, welke kwalificaties men moet hebben en of de business ook haalbaar is voor iemand met een beperking.

Een interessant idee is het konfijten van vruchten, waarbij elk seizoen van fruitsoorten in kaart wordt gebracht. Als er een overschot is aan vruchten, kunnen ze worden geconserveerd en zelfs na een jaar nog geconsumeerd worden. De auteur geeft veel aandacht aan de categorieën ‘Arts, craft en entertainment’, ‘Horeca, voeding en dranken,’ en ‘Ontspanning, recreatie en gezondheidszorg’. Om jezelf te promoten, raadt ze aan een advertentie op Facebook en andere sociale media te plaatsen.

De grote pluspunten van het boek zijn de vermelde aspecten waaraan je moet voldoen om in een bepaalde branche te kunnen ondernemen. In het boek wordt er echter niet aangegeven hoe je aan geld moet komen als je helemaal niets hebt. Onder aan elke pagina staat: ‘The secret of getting ahead is getting started’. Maar how to get started? Laten we niet te voorbarig zijn, want er komt immers nog een deel 2 en eventueel een deel 3.

Cornelly Olivieira, Mek’ Moni: Een handboek met 50 business ideeën om snel geld te maken, 2015, Stichting Young and Creative, ISBN 9789991472881