woensdag, 20 juli 2016

Hoe word ik de beste minnaar van de wereld?

Geschreven door  Julian Neijhorst

Toña Wong Chung biedt vanuit haar praktijk Healing Space, een opleidingsinstituut voor natuurlijke geneeswijzen, cliënten handvatten om een balans te vinden in hun leven. Al twee decennia begeleidt ze mensen middels reiki, massagevormen en spirituele coaching. Haar expertise en ervaringen in het wegwijs maken van stellen op het gebied van de liefde, gebruikte ze om haar reflecties neer te pennen in Hoe word ik de beste minnaar van de wereld?

Wong Chung, reikimeester met Surinaamse roots, presenteerde haar boek in april 2016 in ons land. Ze merkte toen dat seks ook in Suriname een beladen onderwerp is, met name het praten over vreemdgaan en over de complicaties van dubbele relaties. Naar haar zeggen zijn de grootste uitdagingen in een relatie het eerlijk zijn en het overwinnen van schaamte en schuldgevoelens.

Het boek is ingedeeld in vijf hoofdstukken die niet gaan over de Kamasutra, maar over de randvoorwaarden om tot hogere liefde te geraken. In het eerste hoofdstuk behandelt Wong Chung drie pijlers van een gezonde relatie: het cultiveren van liefdevol gedrag, seksuele aantrekkingskracht en vertrouwen. Wat het laatste betreft gaat het niet om trouw zijn als een hond, maar aan jezelf, en toegewijd zijn aan de relatie. Het tweede hoofdstuk, ‘Het incident’, gaat over de behoefte om vreemd te gaan, het hebben van een andere relatie. Het derde, ‘De verwerking’, gaat over hoe je omgaat met vreemdgaan, hoe terug te keren naar een gezonde relatie. Het vierde hoofdstuk gaat over identificeren wat voor jou belangrijk is in een relatie en daarover afspraken maken, en het laatste gaat over toegankelijk zijn voor extase. Dit geschiedt door liefde te cultiveren, door open te zijn, in overgave te leven en heel bewust te zijn hoe je wil zijn.

De publicatie is ontzettend goed in elkaar gezet en verlucht met vermakelijke cartoons. Wong Chung heeft een heldere stijl, wel lijkt ze nogal absoluut in bepaalde assumpties. Een aspect dat ongetwijfeld veel voer voor discussie zal leveren, is het idee van ‘seksuele inclusiviteit’, waarbij je, hoewel je al in een relatie of huwelijk zit, derden voor wie je een sterke seksuele impuls voelt, niet uit de weg gaat. Wong Chung, die kijkt naar mensen vanuit een energetisch oogpunt, is ervan overtuigd dat de energie met een andere minnaar de energie met de eigen partner juist stimuleert en dat verandering van spijs doet eten. Haar relaas roept meer vragen op dan antwoorden. Hoe leg je ‘inclusiviteit’ bijvoorbeeld uit aan je (tiener)kinderen? Er is voldoende stof voor verdere verdieping, deze exquisiete aanrader smaakt in ieder geval naar meer!

Hoe word ik de beste minnaar/minnares van de wereld?, Toña Wong Chung, 2015, Healing Space, ISBN 978908243840