woensdag, 20 juli 2016

The Re:Freshed Orchestra

Geschreven door  Robin Austen

Grounds is een poppodium in Rotterdam dat sinds 2009 hiphopavonden organiseert. Programmeur Sigmar Vriesde raakte gecharmeerd van de vaste kern muzikanten die hierbij de ritmesectie van de begeleidende band vormde. Het concept was dat rappers en hiphoppers hun ‘beats’ aanleverden. De band interpreteerde deze beats en maakte er een ‘re-freshed’ hiphopgeluid van. Dit concept was zo succesvol, dat besloten werd om strijkers en blazers aan de ritmesectie toe te voegen. The Re:Freshed Orchestra was geboren! De band is daarna nog een tijd de huisband geweest van het comedyprogramma van Jandino Asporaat.

De Surinaamse kern van de band wordt gevormd door de initiatiefnemers, toetsenist Ferlan Felter en cultureel ondernemer Sigmund Vriesde. Ook jazz-, pop- en fusionviolist Yannick Hiwat is inmiddels een gerespecteerd lid van de band The Re:Freshed Orchestra is een bijzonder en interessant initiatief.

Zo heeft de band patent op het herinterpreteren van de muziek van hun muzikale helden. Bij de sessies worden vaak gasten uit binnen- en buitenland uitgenodigd. Dit heeft geresulteerd in verbluffend mooie herinterpretaties van de muziek van onder anderen J-Dilla, Fela Kuti, Nina Simone, Sly and the Family Stone en rapper Jay Z. Verder is de zestienkoppige formatie een ratjetoe van verschillende culturen. Bandleden hebben hun roots in onder andere Nederland, Spanje, België, SintMaarten, Kaapverdië, Suriname, Italië en Turkije. Deze ‘ingrediënten’ zijn subtiel terug te horen in de sound van de band. Ook de combinatie van hiphopartiesten met klassiek en jazzgeschoolde musici zorgt ervoor dat het geluid van dit orkest niet alledaags is en menig luisteraar aangenaam verrast achterlaat.

“Herinterpretaties van het werk van anderen is mooi, maar uiteindelijk waren we er heel erg aan toe om aan ons eigen geluid en eigen composities te gaan werken”, weet een van de bandleden te vertellen. Eind 2013 begonnen ze met schrijven en begin 2014 vonden de eerste opnamen plaats. Uiteindelijk heeft het ruim twee jaar geduurd voordat het album uitkwam. Maar het geduld is niet voor niets geweest. The Re:Freshed Orchestra is niet zomaar een album geworden. Het kan met recht een topproductie worden genoemd. De composities zijn luchtige, gevarieerde crossovers geworden, waarbij de combinatie van georkestreerde muziek en soul/hiphop bijzonder smaakvol is. Uitschieters daarbij zijn het hemels mooie ‘Viera’ en afsluiter ‘Throw em up’.

Dit alles maakt van The Re:Freshed Orchestra een uitbundige, energieke cd met diepgang. Het is nu nog wachten op de eerste showorganisator die dit fantastische orkest naar Suriname haalt!

Re:Freshed Orchestra, The Re:Freshed Orchestra, 2016, Top Notch