maandag, 15 augustus 2016

Parbode Magazine Sneak Peek: Maduro houdt de macht

Geschreven door  Redactie Parbode

Precies een jaar geleden schreef Parbode dat ondanks wereldwijde speculaties over de aanstaande val van de Venezolaanse president Maduro, dit op korte termijn niet te verwachten viel - alle problemen ten spijt. En inderdaad, Maduro zit nog op zijn post, al is zijn optreden steeds wanhopiger en autoritairder geworden. Rijst opnieuw de vraag: hoe lang nog?

De problemen waarmee het land een jaar geleden worstelde, zijn onverminderd en zelfs hevig toegenomen. Politicoloog Javier Corrales schetste die problemen als ‘RIDDS: recessie, inflatie, slinkende deviezenreserves, schuld en schaarste’. Daar is extreme onveiligheid bijgekomen. Het land kent na Honduras en El Salvador de hoogste moordcijfers wereldwijd. Ook de corruptie is groot: op de Corruptie Perceptie Index van Transparency International scoort Venezuela het slechtst van Latijns-Amerika. Zelfs de natuur lijkt een steentje bij te dragen aan de ellende. Door de aanhoudende droogte, veroorzaakt door El Niño, is er een tekort aan water. Dit leidt weer tot een tekort aan elektriciteit, want zeventig procent is afkomstig van waterkracht. Geen berichtgeving over Venezuela zonder het woord ‘crisis’, of het nu om een economische, politieke, sociale of zelfs humanitaire crisis gaat.

Sommige commentatoren maken vergelijkingen met het Cuba van de ‘speciale periode’ in de jaren negentig van de vorige eeuw. Na het wegvallen van de Sovjet-Unie, was er in het land niets meer te krijgen en heerste er hongersnood. Ook in het huidige Venezuela staan lange rijen voor bijna lege winkels. In ziekenhuizen zijn door een gebrek aan medicijnen en apparatuur de eerste doden gevallen.

Er is een levendige ruilhandel in medicijnen ontstaan, waarbij sociale media een handje helpen. Volgens een onderzoek in april door het Venezolaanse Instituut voor Data-Analyse (IVAD) koopt 86,3 procent van de bevolking minder eten. Het percentage Venezolanen dat niet meer dan één maaltijd per dag gebruikt, is gestegen tot 13,4 procent.

Een analyse in het augustusnummer.