vrijdag, 23 september 2016 07:55

Parbode Magazine Sneak Peek: RvC’s parastatale bedrijven

Geschreven door Redactie Parbode
Beoordeel dit item
(0 stemmen)

Informatie over de raden van commissarissen (RvC's) is belangrijk om te achterhalen, aangezien zij kritische controlerende organen zouden moeten zijn; zij moeten toezicht houden op de gang van zaken bij overheidsbedrijven. Het bleek echter lastiger dan gedacht om erachter te komen wie er precies in welke raad zitten. Over sommige functionarissen is weinig tot niets bekend. Anderen zijn juist heel bekend of eerder berucht.

In andere landen worden kandidaten gescreend op hun achtergrond voordat ze in een raad kunnen worden benoemd. Dat is bij onze overheidsbedrijven anders. De partijcentra van coalitiepartijen bepalen in ons land wie er in de RvC’s worden gezet. Tijdens een aandeelhoudersvergadering worden de leden benoemd, waarbij coalitiepartijen een dikke vinger in de pap hebben. Het is dus in de praktijk veelal een politieke zaak.

Dat is niet het geval bij niet-parastatale bedrijven. Daar worden de leden zorgvuldig geselecteerd op hun kennis en integriteit. Ook wordt er bij deze bedrijven rekening mee gehouden dat in de raad personen met diverse disciplines worden benoemd, zoals een jurist, econoom of marketingspecialist. Bepaalde staatsbedrijven lijken meer een samenraapsel van politieke loyalisten. Er wordt echter vergeten dat er op jaarbasis bij bedrijven als Staatsolie, EBS en Telesur honderden miljoenen tot zelfs boven een miljard US-dollar kan omgaan, waarbij de controle op de besteding van middelen, contractuele risico’s et cetera uiterst zorgvuldig moeten worden gedaan.

Het is publiek geheim dat bepaalde parastatalen voor politieke loyalisten gewilde plekken zijn om in het controlerend orgaan zitting te nemen. De SLM is bijvoorbeeld populair, omdat leden van de RvC goedkoop zouden mogen vliegen. Het is dus van groot belang om de commissarissen openbaar te krijgen! Parbode zocht de achtergrond van de leden uit en zette met name uiteen welke leden wat op hun kerfstok hebben. 

Lees het in ons magazine!

Lees 1054 keer

Media