vrijdag, 09 december 2016

Parbode Sneak Peek - Biografie Max Woiski senior en junior

Geschreven door  Robert Alting
Beoordeel dit item
(0 stemmen)

Zo erg als ze op elkaar leken, zo erg botsten ze ook met elkaar: Max Woiski senior en junior. Patrick van den Hanenberg schreef de biografie over de twee wegbereiders van de wereldmuziek. Een Surinaams levensverhaal in een even wantrouwend als enthousiast Nederland.

Het scheelde niet veel of het boek over Max Woiski senior en junior dat bij auteur Patrick van den Hanenberg (1953) in Amsterdam West op de keukentafel ligt, was nooit verschenen. Van Den Hanenberg: “Ik heb meerdere boeken geschreven en dan weet je: dit wordt een project van een jaar, anderhalf jaar. Dan moet het afgerond zijn. Maar in dit geval kreeg ik het niet rond. Het project heeft echt een tijd stil gelegen met de gedachte: dit gaat niet lukken.”

De reden: er zaten teveel tegenstrijdigheden in de verhalen die Van Den Hanenberg ter ore kwam. En dat terwijl de handel en wandel van Max Woiski senior ogenschijnlijk op zichzelf al dusdanig opmerkelijk was, dat je zou denken: het verhaal schrijft zich vanzelf wel. Laat staan als je ook nog eens de ambitie hebt om het leven van diens zoon Max junior in hetzelfde boek te betrekken. 

Veel hoogtepunten…
Hoe moeilijk kan het zijn, moet haast de gedachte vooraf geweest zijn. Een boek schrijven over twee zulke excentrieke persoonlijkheden die allebei nummers hebben geschreven die zowel in Nederland als in Suriname tot het cultureel erfgoed behoren. Max senior zal voor altijd de man zijn die op meesterlijke wijze het gerecht BB met R bezong. Max junior scoorde op zijn beurt een gastronomische hit met het nummer Rijst met Kousenband. Een ander klassieker van zijn hand is het nummer waarin de keerzijde van een knappe vriendin wordt aangehaald: Je bent nog niet gelukkig met een mooie vrouw. 

Het hele artikel is te lezen in de decembereditie van Parbode.

Lees 605 keer Laatst aangepast op vrijdag, 09 december 2016 10:38

Media