dinsdag, 03 januari 2017

Dus Dat: 'Loonsverhoging voor alle ambtenaren zal de crisis draaglijker maken' - Parbode Sneak Peek

Geschreven door  Pieter van Maele
Beoordeel dit item
(0 stemmen)

We leven in een land van wilde verhalen. Op straat, in de krant, in het parlement: de ene ronkende bewering volgt de andere tori op. Maar kloppen die ook? Parbode onderzoekt elke maand een opvallende stelling.

Aanleiding?

We zijn er het afgelopen jaar met z'n allen een flink stuk armer op geworden. Een jaar geleden kostte een Amerikaanse dollar bij de Centrale Bank nog vier Surinaamse dollar (SRD), vandaag is dat zowat het dubbele. Bovendien berekende het Algemeen Bureau voor de Statistiek in oktober nog dat de jaarinflatie toen al meer dan zestig procent bedroeg. De roep om hogere salarissen klinkt dan logischerwijs ook steeds luider, zeker onder ambtenaren, met voorsprong de grootste groep werknemers in het land. Maar is een algemene loonsverhoging voor ambtenaren wel een goed idee?

Waar komt het verhaal vandaan?

Zoals de traditie het voorschrijft sprak president Desi Bouterse eind september voor De Nationale Assemblée opnieuw de jaarrede uit, vergelijkbaar met de 'State of the Union' in de Verenigde Staten van Amerika, of met Prinsjesdag in Nederland. Het is de eerste officiële werkdag van het nieuwe parlementaire jaar, waarin het staatshoofd aangeeft hoe het land er voor staat en wat het regeringsbeleid zal zijn het komende jaar.

Dat president Bouterse het in zijn toespraak bijna uitsluitend had over de precaire situatie waarmee we worstelen is niet alleen meer dan terecht, het is ook een goede zaak. Het volk kijkt op moeilijke momenten als deze namelijk uit naar beleidsmaatregelen die hoop bieden, naar licht op het einde van de tunnel. Voor alle ambtenaren, gepensioneerde ambtenaren en 'met hen gelijkgestelden' had de president wel degelijk een mooi geschenkje in petto, zo kondigde Bouterse aan.

Verder lezen? Het hele artikel staat in het januarinummer van Parbode.

Lees 825 keer Laatst aangepast op vrijdag, 27 januari 2017 14:11

Media

Meer in deze categorie: « Colombia na het referendum