zaterdag, 21 maart 2009

Uitgekeken, 36

Geschreven door 

uitgekeken.jpg

Studioten

Soms vraag ik mij wel eens af wat er in hemelsnaam in Surinaamse televisiestudio’s gebeurt. En of er wel technici zitten die enig verstand van zaken hebben. Ik heb zo mijn twijfels. Er zitten in sommige studio’s behoorlijk wat idioten (de zogeheten studioten). Waarom ik dat vind? Kijk een paar uur televisie, en u zult mij begrijpen.

Irritatiebron nr. 1 is dat sommige stations er een handje van hebben om programma’s voortijdig van het scherm te halen. Afbreek-koploper is zonder enige twijfel ABC, het geesteskind van wijlen Johnny Kamperveen. Het ABC van nu is sowieso niet meer het ABC zoals hij dat graag zag en tot zijn dood met strakke journalistieke hand leidde. Zie de inhoud van ABC Actueel: daar ging je in de eerste jaren nog wel eens voor op het puntje van je stoel zitten, tegenwoordig is het zo’n gemakzuchtig theekransjesgeleuter, dat je niet eens de moeite neemt om naar kanaal 4 te zappen.
Ze blinken nu wel uit in het ons niet de kans geven bepaalde programma’s af te kijken. Neem nu het NOS-journaal om half negen ’s avonds. Het aansluitende wereldweer mogen we van ABC nooit zien omdat de goklustigen onder ons belangrijker worden gevonden. Kijkers willen kennelijk de dagelijkse trekkingen van de te vele loterijen en andere voor de organisatoren lucratieve spelletjes niet missen.
Rond Studio Sport op zondagavond is het al niet veel beter georganiseerd. Lig je lekker lui op de bank naar Nederlands eredivisievoetbal te kijken, verstoort Desney Romeo halverwege het genot door eerst een uur lang te zwetsen over interessante Surinaamse sportactiviteiten. Zoals een atletiekdagje voor kindertjes dat twee dagen eerder werd gehouden. Aardige kerel, die Desney. Maar hij begrijpt toch zeker wel dat met mij vele duizenden voetballiefhebbers daar niet op zitten te wachten?
De meest belachelijke actie dateert echter alweer van een paar jaar geleden en staat op naam van SCCN. Daar schotelden ze ons een aflevering van Baantjer voor, een zeldzame gelegenheid om onverwacht naar een onvervalste bekende Hollandse serie te kijken. Helaas weet niemand in Suriname hoe het is afgelopen en wie de uiteindelijke dader was. Vijf minuten voordat de aflevering was afgelopen, dus zo ongeveer op het moment dat de ontknoping voor de deur stond, was het beeld weg. Er kwam een plaatje in beeld met de onvergetelijke tekst: ‘vanwege de lange lengte van deze serie, zijn we genoodzaakt deze te beëindigen’. Waarna een kwartier lang reclameboodschappen volgden van bedrijven van SCCN-baas Dilip Sardjoe. Het station flikt het trouwens nog steeds om films en dergelijke voortijdig van het scherm te halen, want alles moet wijken voor live-voetbalwedstrijden, hoe onbeduidend de clubs soms ook zijn.
Irritatiebron nr. 2 is het vastlopen van dvd’s. Het lijkt mij een kleine moeite om vooraf te checken of de via de satelliet gejatte beelden of de door Chinezen illegale gekopieerde film wel feilloos en zonder stotteren naar de huiskamers gaat. Bij ABC nemen ze die moeite in ieder geval niet, evenals bij nagenoeg alle andere stations. Tenminste, getuige het grote aantal programma’s en film dat dagelijks vastloopt. Natuurlijk kan het een keertje gebeuren, maar je zou dan acuut ingrijpen van de technici verwachten. Niet dus. Bij Garuda heb ik eens een half uur naar een stilstaand beeld van een gillende vent met een slecht gebit mogen kijken. Geen gezellige aanblik, ik heb die avond mijn tanden extra goed gepoetst. Wat de techneuten van Garuda al die tijd hebben uitgevreten en waar ze uithingen, is mij een raadsel. In ieder geval waren ze niet in de studio om het werk te doen waarvoor ze betaald worden. Ik wil de directies van alle stations met vastlopende programma’s een wijs advies geven: gooi je studioten eruit en koop een setje dvd-cleaner (of nog beter: legale kwaliteits-dvd’s). Je bent een stuk goedkoper uit en het scheelt ons kijkers een berg ergernis.
Meer in deze categorie: « Uitgekeken, 37 Uitgekeken »