Back U bevindt zich hier: Home Cultuur

CULTUUR

woensdag, 22 maart 2017 16:47

Van onderonsjes naar onder toezicht - Parbode Sneak Peek

Geschreven door
In Fort Zeelandia stond enkele weken geleden een expositie van Kirsten Buddeberg, Soeris Dipai en Guillermo Linger op hetprogramma. Thema: ‘Van onderonsjes naar onder toezicht.’ Drie verschillende mensen benaderden hetzelfde onderwerp vanuithun eigen perspectief. Die tentoonstelling is afgelopen als u dit artikel leest. Maar nadenken over kunst gaat nooit voorbij.Comments ()
Het lijkt er sterk op dat de Curaçaose roman in de lift zit. De laatste jaren verschenen er in elk geval duidelijk meer dan in de jaren ervoor. Ik noem De supermarkt van Viera van Eric de Brabander en Bouwen op drijfzand van Ronny Lobo uit 2013, de vierde druk van Erich Zielinski’s De Engelenbron (2004), Schutkleur van Bernadette Heiligers, Maan en zon van Stefan Brijs, De lichtkamer van  Henriette de Mezquita uit 2015 en Schaduwvrouw van Margarita Molina uit 2016. Stuk voor stuk romans en verhalen die de moeite waard zijn. Endit zijn slechts enkele voorbeelden. Niet toevallig uitgegeven door een en dezelfde (Nederlandse) uitgever, de op dit terrein meest actieve: In de Knipscheer. Nu is er dan deze debuutroman van Chesley Rach: De terugkeer van Ricardo Bonifacio. Rach is in 1952 geboren op Curaçao. Zijn vader kwam uit Suriname, zijn moeder uit Trinidad. Comments ()
Je moet het maar willen: een boek schrijven waarin niet alleen jijzelf als auteur en je hele familiegeschiedenis centraal staan, maar ook nogeens die van een hele bevolkingsgroep. Velen zullen waarschijnlijk deze dankbare en verantwoordelijke eer aan zich voorbij latengaan. Maar journaliste Karin Sitalsing doet dat niet en dat is in haar geval best te begrijpen. De titel verwijst regelrecht naar het thema: de geschiedenis van de boeroes in Suriname. Blijkbaar vond Sitalsing dat daar best weleens een boek over geschreven mocht worden.Want hoewel Suriname in groeiende mate een inspiratiebron begintComments ()
De bekende dj en producer C Futego wil meer vrouwen in de Surinaamse dj-wereld. “Ik zie dat graag, omdat de dj-wereld vooral uit mannen bestaat. Om een goede dj te zijn, moet het niet uitmaken of je man of vrouw bent. Wij vrouwen zijn net zo capabel”, betoogt de dj. “Het is dan ook mijn doel om zoveel mogelijk (jonge) meisjes en vrouwen te inspireren, opdat het ook voor henmogelijk is om dj te worden”, vult ze aan.Aan het begin van haar carrière noemde C Futego zichzelf een vrouwelijke dj, maar nu gewoon djof dj/producer. “Ik ben vooral bezig met mezelf.Comments ()
dinsdag, 28 februari 2017 13:34

Indiepop talent Jamey Reso

Geschreven door
Pas op zijn achttiende kreeg de nu 22-jarige Jamey Reso interesse in muziek. Hij speelt gitaar, zingt en schrijft zelf zijn teksten.Verder is hij grafisch ontwerper en houdt hij zijn haar plat geknipt, omdat hij een hekel heeft aan zijn grote krullende haar. Zijn passie voor muziek heeft hij deels te danken aan zijn overleden oom. Deze oud-muzikant van de muziekformatie South South West probeerde hem altijd te overhalen om gitaar te spelen. “Hij dwong me altijd om muziek te maken, maar ik had er helemaal geen gevoel voor. Toen ik eindelijk interesse kreeg in muziek, was mijn oom ziek. Ik bleef gitaar oefenen om met hem te kunnen spelen wanneer hij uit het ziekenhuis zou komen. Helaas heb ik deze kans nooit gekregen, omdat hij het ziekenhuis nooit uitkwam. Hij is daar overleden. Op deze manier heb ik mezelf gemotiveerd om door te gaan met muziek, omdat ik hem niet weer wilde teleurstellen.”Comments ()
dinsdag, 21 februari 2017 11:43

Kort Verhaal: Geen seatbelt

Geschreven door
Mijn anatomie is helaas niet helemaal zoals ik die had willen hebben. Over het algemeen ben ik er niet ontevreden mee, maar er zijn toch momenten dat ik bijvoorbeeld een spraakapparaat mis. Het ontbreekt mij daardoor aan menselijke  spreekvaardigheid, wat mij steeds opnieuw confronteert met het gemis aan communicatie met de mensen vanwie ik houd. Het beperkt mij tot het voortbrengen van geblaf, in hoogte en sterkte afhankelijk van  mijn gemoedstoestand. Als die zich in een negatief gebied bevindt, produceer ik een laag grommen, terwijl mijn lippen daar weer op inspelen door zich op te trekken zodat mijn vlijmscherpe tandjes te zien zijn.Comments ()
Moslim of hindoe, stijf of lenig, man of vrouw. Yoga is voor iedereen, benadrukt yogadocente Arti Abhelakh van Sri Sri Yoga. Dat blijkt uit de praktijk; steeds meer mensen weten de weg te vinden naar de yogaschool in Suriname.Comments ()
Een nationaal ballet heeft Suriname niet, maar Marlène’s Ballet Company (MBC) zou er best voor door kunnen gaan. Deze groep met de beste dansers van de dansschool van Marlène Lie A Ling vierde op 12 oktober jongstleden haar dertigste verjaardag. Een terugblik op dertig jaar internationaal ballet en het leven van frontwoman Marlène. De MBC is eigenlijk inter- nationaal gevormd”, legt Lie A Ling uit. Op een Frans-Guyanees podium won Ballet Marlèn de eerste prijs, en vanaf toen reisden de beste dansers onder de naam Marlène’s Ballet Company naar belangrijke internationale evenementen om de naam van Suriname hoog te houden. Ze bezochten onder andere Brazilië, Frankrijk, Nederland, Colombia, Aruba, Haïti en de Verenigde Staten van Amerika. De folklore dansgroep van Lie A Ling bleek het over de grens goed te doen: vaak werd de eerste prijs binnengehaald. Deze trofeeën blinken op de piano in de dansstudio in Paramaribo: in 2008 en 2012 in Brazilië en in 2002 op het Festival International de Folklore in Port-surSaône in Frankrijk. “Er waren daar tien groepen uit tien verschillende landen, en wij hebben de…Comments ()
vrijdag, 16 december 2016 10:27

We zijn geen moment alleen

Geschreven door
De kerstboom op het Onafhankelijksplein wordt deze maand opgetuigd, en Mariah Carey is bijna weer te horen op de radio: het is bijna tijd voor kerst. 25 en 26 december zijn traditiegetrouw bestemd voor eten met familie en bezoekjes aan zangdiensten in de kerk. Tenminste, voor christenen geldt dat. Moslims en joden vieren namelijk geen kerst. Maar hoe vullen zij deze feestdagen in december dan in? James Lalmahomed is secretaris van de Surinaamse Islamitische Vereniging (SIV), met als hoofdkwartier de grote moskee aan de Keizerstraat. Deze vereniging behoort tot de Ahmadiyya-stroming binnen de islam, die doorgaans tot de gematigde stromingen wordt gerekend. “Kerst wordt wel meegenomen in het denken bij ons, maar het is geen feest op zich. Bij een gebedsdienst dichtbij de kerstdatum wordt het alleen gememoreerd”, legt hij uit. De gemeenschap waar Lalmahomed bij hoort, gelooft dat Jezus geboren is uit twee aardse ouders, en niet uit de Heilige Geest. Zijn geboorte wordt dus niet als belangrijk gezien binnen de islam. Ook de geboorte van de belangrijkste profeet, Mohammed, wordt niet uitgebreid en uitbundig gevierd. “De profeet heeft…Comments ()
vrijdag, 16 december 2016 10:25

De muzikale nalatenschap van Kid Dynamite

Geschreven door
Nog niet zo lang terug ging bij de gemiddelde Surinamer geen lichtje branden bij het horen van de naam Arthur Parisius. Noemde je daarentegen de naam van z’n generatiegenoot Max Woiski sr (1911-1981), die zich vooral op het pad van de commerciële muziek begaf, dan wist men meestal wel direct om wie het ging. Gelukkig is het tij gekeerd. De laatste jaren is er steeds meer sprake van een herwaardering van een muzikant, die door alle verschillende en soms tegenstrijdige verhalen over hem, uitgroeide tot een mythische figuur. A rthur Parisius wordt op 23 juli 1911 geboren in het dorp Hannover in Para. Nadat zijn moeder overlijdt, houden zijn grootmoeder en tantes zich bezig met zijn opvoeding ,waarin de winticultuur een belangrijke plaats vervult. Volgens medeverstekeling en collega-muzikant Frits Blijd arriveert de jonge Arthur in 1928 in de haven van Amsterdam. De eerste vermelding van Parisius als artiest vindt plaats in de Franeker Courant van 24 juli 1931. In het begin van zijn carrière speelt de saxofonist, die eerst op klarinet begon, voornamelijk muziek uit de amusementsindustrie. Ergens in 1937…Comments ()
vrijdag, 16 december 2016 10:24

Verslag der Corantijn-expeditie

Geschreven door
Het is nu bijna niet meer voor te stellen, maar zo’n honderd jaar geleden telde de kaart van Suriname nog tal van blinde vlekken. Aan het begin van de twintigste eeuw werden er nog tal van expedities naar de binnenlanden van Suriname ondernomen. Zo had De Goeje in 1907 de Toemoek-Hoemakexpeditie naar de Sipaliwini uitgevoerd. Eilerts de Haan onderzocht in 1908 de bovenloop van de Surinamerivier. Toen kon hij, door boven op een berg te klimmen, het stroomgebied van de Corantijn zien. In juni 1910 vertrok een expeditie onder leiding van dezelfde Eilerts de Haan (1865-1910) naar de bovenloop van de Corantijn. Een ander lid van de delegatie was K.M. Hulk, officier van gezondheid. Besloten werd om die te bereiken via de Surinamerivier. De tocht via de monding van de Corantijn werd te moeizaam geacht vanwege de Wonotobovallen. Bijkomend voordeel om via de Surinamerivier te reizen was, dat men de hulp van de ‘boschnegers’ (Marrons), die daar aan de bovenloop woonden, kon inroepen. Maar liefst 32 ‘stadsnegers’, zo lezen we in het reisverslag, maakten deel uit van de groep. Het…Comments ()
Pagina 1 van 13