Back U bevindt zich hier: Home Cultuur Cultuur agenda Cultuuragenda mei 2008
dinsdag, 29 april 2008 22:00

Cultuuragenda mei 2008

Geschreven door

Op donderdag 1 mei is het een nationale vrije dag vanwege de Dag van de arbeid. Dat valt dit keer tegelijk met Hemelvaart, de veertigste dag na Pasen en de dag dat Jezus ten hemel voer.

Op donderdag 1 mei vindt het Beach Bacanal plaats, georganiseerd door BE Entertainment. Verschillende muziekformaties zijn van 8.00 tot 18.00 uur te zien op White Beach. Ook de Nederlandse band Exprezz met mr. Black en Mukesh treedt op. Vanaf 18.00 uur gaat het feest verder met het Kawinafestival, ook hier treden diverse bandjes op. Entree: 15 srd.
Op zaterdag 3 mei volgt er een feestelijk afscheidsfeest van de band Exprezz in Energy. Aanvang: 23.00 uur.

Op vrijdag 2 mei wordt door de Stichting Politiek Café en opiniemaandblad Parbode weer een Politiek Café georganiseerd. Harry van Bommel, Nederlands Tweede Kamerlid (Socialistische Partij), verzorgt een korte inleiding met als titel ‘Het AOW-gat van Surinamers’, waarna hij in discussie zal gaan met het publiek. Het geheel wordt omlijst met gezellige live muziek. Plaats: Broki aan de Waterkant 5c. Inloop: 20.00 uur, aanvang: 20.30 uur. De toegang is gratis.

Op vrijdag 2 mei houdt Foundation Cultural Development een grote gospelshow in het Flamboyantpark om145 jaar emancipatie te herdenken. Vanaf 19.00 uur treden er verschillende Surinaamse artiesten op zoals Theo Bijlhout en de gospelformatie Stem Fu Prijs met Marcia Dalfour. De opbrengst gaat naar het project middagscholen.

Ter ere van hun 25-jarig bestaan organiseert Theater Unique van woensdag 7 tot en met dinsdag 13 mei een foto-expositie. Tijd: 9.00 tot 13.00 uur en van 18.00 tot 21.00 uur. Op zondag 11 mei zijn zij gesloten. Toegang is gratis. Om het jubileum te vieren is er op zaterdag 10 mei ook een optreden van een muziekformatie. Tijd: 22.00 tot 1.00 uur.

Op zondag 11 mei is het Moederdag. Deze dag is bedoeld om alle mama’s eens extra in het zonnetje te zetten.

Pinksteren valt dit jaar op zondag 11 en maandag 12 mei. Op de vijftigste dag na Pasen, de laatste dag van de paastijd, wordt in de christelijke kerken herdacht dat de Heilige Geest neerdaalde over de apostelen.

Blue Velvet is de Mellow Midweek Movie van woensdag 14 mei in Theater Unique. Deze film van regisseur David Lynch gaat over Jeffrey Beaumont, een man die op een dag een afgesneden oor vindt. Nog voordat hij het beseft, betekent dit het begin van een bloedstollende en verontrustende thriller waarin hij helemaal wordt meegesleurd. Het verhaal ontrafelt zich rond een emotioneel gestoorde nachtclubzangeres en een aan drugsverslaafde sadist. Hoe dieper Beaumont in de problemen komt, hoe meer hij geobsedeerd raakt door de donkere onderwereld waarin hij is beland. Aanvang: 20.00 uur.

In de hele maand mei is er een mini expositie van Hanka Woltersdorff in Readytex Art Gallery. Het is een tentoonstelling met abstracte beelden gemaakt van keramiek.

De Latin Midweek Movie van Theater Unique is Maria Full of Grace op woensdag 21 mei om 20.00 uur. Deze Spaanstalige film gaat over de zeventienjarige Maria, een meisje uit Bogotá in Colombia. Ze verdient niet veel, maar haar familie rekent op haar uiterst magere inkomen. Op een dag ontmoet ze Franklin die haar een voorstel doet. Tegen betaling mag ze naar de Verenigde Staten. Maar daar staat wel iets tegenover: bolletjes heroïne in haar lichaam meesmokkelen.

Op woensdag 28 mei draait de film Trois Couleurs: Blue in Theater Unique. De French Midweek Movie start om 20.00 uur en is Engels ondertiteld. Dit is het eerste deel van KieÅ›lowski’s trilogie naar de kleuren van de Franse vlag en de leuzen van de Franse revolutie. Het thema is vrijheid. De vrijheid van Julie, als de rest van haar gezin omkomt bij een auto-ongeluk. Vastbesloten haar verleden uit te bannen, verhuist ze naar een nieuw bestaan. Ze ontdekt dat haar man een minnares had en nu zwanger van hem is. 

Van 29 mei tot en met 8 juni wordt 135 jaar Hindoestaanse immigratie gevierd in het Flamboyantpark. Iedere dag zijn er verschillende culturele activiteiten en treden dansgroepen op.

Op vrijdagavond 30 mei is er een show van de mannelijke modellen van Creativity United in Kekemba Gay Resort. Het nieuwe herenlabel ‘Psyclone’ van Maikel Kioe A Sen wordt hier gepresenteerd. De typisch Surinaamse kleding wordt geshowd rondom het verlichte zwembad. Aanvang: 22.00 uur.