Back U bevindt zich hier: Home Cultuur Uitagenda Uitagenda december
woensdag, 18 november 2009 19:16

Uitagenda december

Geschreven door

Suriname

DJ
In Zus & Zo draaien vrijdag 4 december verschillende dj’s vanaf 20.00 uur muziek. Toegang gratis.

Coctails & games:
Op vrijdagavond 11 december vanaf 17:00 uur bij Zus & Zo heerlijke cocktails, lekkere hapas en spelletjes (koehandel, set, catan, kaarten en mens erger je niet).


 Kerstshow
Van vrijdag 18 tot en met dinsdag 22 december wordt door de leerlingen van Balletschool Marlene iedere avond in theater Thalia een kerstshow voor de hele familie opgevoerd, het ‘Peter Pan Ballet’.
Aanvang: 19.00 uur.

 

 

Kerstconcert
Het jaarlijkse kerstconcert van De Surinaamsche Bank vindt plaats op vrijdag 18 december om 19.00 uur, bij  het hoofdkantoor aan de Henck Arronstraat.


Erwin de Vries
Vanaf maandag 21 december tot en met zondag 28 februari 2010 is er een tentoonstelling van werken van Erwin de Vries in het Surinaams Museum in Fort Zeelandia. Deze expositie was eerder te zien in de Kunsthal in Rotterdam, ter gelegenheid van de tachtigste verjaardag deze maand van de kunstenaar. Ruim 125 werken, waaronder schilderijen, tekeningen en beelden geven een veelzijdig beeld van zijn omvangrijke oeuvre.

Boekpresentatie
Op woensdag 23 december wordt het boek ‘De Zwarte Lord’ van Rihana Jamaludin gepresenteerd. De roman speelt in een Suriname dat doortrokken is met de gevolgen van de slavernij en gaat over een donkere erfgenaam van een plantage. Het boek zal gepresenteerd worden in Tori Oso.
Aanvang: 20.00 uur.

Expositie
Vanaf woensdag 16 tot en met zaterdag 26 december is in Readytex Art Gallery een tentoonstelling van de kunstenaars Humphrey Tawjoeram
en Paul Chang. Het werk van Tawjoeram bevat vooral abstracte schilderijen. Chang houdt zich vooral bezig met de schoonheid van de natuur in Suriname. Voor meer informatie: www.readytexartgallery.com


 Pagara’s
Liefhebbers van vuurwerk moeten zich in de ochtend van donderdag 31 december naar het centrum van Paramaribo haasten. Na het sluiten van de winkels, even voor twaalf uur, worden pagara’s afgestoken. Ook valt er te genieten van verschillende muziekgroepen. Vooral in en rond de Domineestraat zal het een feest zijn waar vele duizenden mensen op afkomen.

Streetparty
Op donderdag 31 december zal het jaar worden afgesloten met de ‘Owru Yari Streetparty’ bij ’t Vat. Veel mensen zullen zich in het uitgaanscentrum verzamelen om feestend met luide muziek afscheid te nemen van 2009.

Oudejaarsavond
Zus & Zo organiseert een feestje om het driejarig bestaan te vieren en het nieuwe jaar in te luiden. Van 22.00 tot 02.00 uur, met om 24.00 uur champagne, oliebollen en pagara’s. Toegang gratis.

 

Terugkerende activiteiten

Boekenmarkt
Elke laatste vrijdag van de maand is er van 14.00 tot 17.00 uur boekenmarkt bij Stichting Unu Pikin aan De Boerbuitenweg. Met boeken voor volwassenen en kinderen vanaf 1 srd en gratis kinderactiviteiten.

 Filmavond
Iedere week woensdag is er een filmavond bij Theater Unique.
Afwisselend wordt een Mellow, Latin of Spiritual Midweek Movie vertoond. De titels van de films worden later bekendgemaakt. Toegang: 10 srd. Aanvang 20.00 uur.

Films
Ook Eetcafé Zus & Zo aan de Grote Combéweg vertoont wekelijks, op
donderdag, een film. Op 3 december ‘Cast Away’, 10 december ‘Fearless’, 17 december ‘The Truman Show’ en op 24 december ‘Love Actually’.
Aanvang 20.00 uur. De toegang is gratis.

Jamsession
Iedere vrijdagavond van 22.00 tot 02.00 uur is er een jamsession in Rumours, ondergebracht in Hotel Krasnapolsky. De musici van Time Out spelen voor en met het publiek. Toegang gratis.

Zondagbrunch
Brunch en muziek gaan iedere zondag goed samen tijdens de Baka Kerki Brunch bij Eetcafé Zus & Zo. Wie van bubbels en muziek houdt kan er terecht van 11.00 tot 17.00 uur.

 

Nederland

 Lieve Hugo
Op zondag 13 decem-ber om 15.00 uur wordt een extra voorstelling van ‘A Poku Tori, Lieve Hugo’ in het Zaantheater in Zaandam uitgevoerd. Het wordt een bijzondere voorstelling, omdat Lieve Hugo op die dag 75 jaar zou zijn geworden. Het is een muziektheaterspektakel met live band, dansers en gospelkoor. In dit eerbetoon kruipt John Oldenstam in de huid van een van de kleurrijkste figuren uit de Surinaamse en Nederlandse muziekgeschiedenis en vertolkt al zijn nummers. Voor meer informatie: www.zaantheater.nl

Overleven
In het Tropenmuseum in Amsterdam is tot en met zondag 9 mei de tentoonstelling ‘Kunst van overleven’ over de cultuur van de Marrons te zien. Er is aandacht voor materiaal, textiel, moderne kunst en de nieuwste ontwikkelingen. De tentoonstelling toont de ontwikkeling van de Marrons en stelt de vraag of, en vooral ook hoe, de Marroncultuur kan overleven aan het begin van de 21ste eeuw.

Cursus Caraïbistiek
Alweer voor de 24ste keer verzorgt het Koninklijk Instituut voor Taal-, Landen Volkenkunde (KITLV) te Leiden de interuniversitaire cursus Caraïbistiek. Deelname staat open voor studenten en iedereen met belangstelling voor het Caraïbisch gebied. In 24 colleges komen onder meer de volgende onderwerpen aan de orde: slavernij, raciale relaties, etniciteit, literatuur en muziek, dekolonisatie, lokale politiek, migratie en transnationale gemeenschappen. De cursus duurt van  13 januari tot 7 april 2010, iedere woensdag van 13.30 tot 17.00 uur. Plaats: Lipsiusgebouw, zaal 003 in Leiden. Kosten: 55 euro voor studenten, niet-studenten betalen 120 euro.
Inlichtingen: KITLV, telefoon 071-5272295/2374, 0f kijk op www.kitlv.nl

Meer in deze categorie: Uitagenda Januari 2010 »