Back U bevindt zich hier: Home Cultuur Uitagenda Uitagenda Januari 2010
vrijdag, 18 december 2009 19:50

Uitagenda Januari 2010

Geschreven door

 SURINAME

Erwin de Vries
Tot en met zondag 28 februari 2010 is er een tentoonstelling van werken van Erwin de Vries in het Surinaams Museum in Fort Zeelandia. Deze expositie was eerder te zien in de Kunsthal in Rotterdam, ter gelegenheid van de tachtigste verjaardag deze maand van de kunstenaar. Ruim 125 werken, waaronder schilderijen, tekeningen en beelden geven een veelzijdig beeld van zijn omvangrijke oeuvre.

Nieuwjaar
Vrijdag 1 januari is het Nieuwjaar. Ook in Suriname is dit een nationale feestdag. Bedrijven en instellingen zijn op deze dag gesloten, met uitzondering van veel Chinese supermarkten.
Brunch
Bij Zus & Zo is er op vrijdag 1 januari een nieuwjaarsbrunch, een mooie gelegenheid om met bekenden onder het genot van een hapje en drankje 2010 in te luiden.

Blakaman Dei
De eerste zondag in januari is de dag van de Afrikaanse beschaving, ingesteld door Unesco. In Suriname wordt deze dag al jaren herdacht door de Federasi fu Afrikan Sranansma, Bij het ter perse gaan van deze editie was nog niet duidelijk door wie de dag wordt georganiseerd en hoe het programma eruit gaat zien. Volg de berichtgeving in de media.

Driekoningen
Katholieken vieren op woensdag 6 januari Driekoningen. Daarmee wordt herdacht dat de drie wijzen in Bethlehem op bezoek gingen bij het kind Jezus. In sommige kerken zijn in verband hiermee extra diensten.

Readytex
In de galerie van Readytex is van 13 tot 23 januari een double mini feature te zien. Een kleine expositie van twee Surinaamse kunstenaars. De werken van Henry Soekarman Kartotaroeno (Soeko) en John Li A Fo zullen te bezichtigen zijn. De expositie is bedoeld
om de aandacht te vestigen op deze schilders van eigen bodem.

TERUGKERENDE ACTIVITEITEN

Boekenmarkt
Elke laatste vrijdag van de maand is er van 14.00 tot 17.00 uur boekenmarkt bij Stichting Unu Pikin aan De Boerbuitenweg. Met boeken voor volwassenen en kinderen vanaf 1 srd
en gratis kinderactiviteiten.

Filmavond
Iedere week woensdag is er een filmavond bij Theater Unique. Afwisselend wordt een Mellow, Latin of Spiritual Midweek Movie vertoond. Op 6 januari wordt ‘The Great Gatsby’ vertoond, op 13 januari ‘A beautiful mind’, op 20 januari ‘Lucia y el sexo’. De titel voor 27 januari wordt later bekendgemaakt. Toegang: 10 srd. Aanvang 20.00 uur.

Films
Ook Eetcafé Zus & Zo aan de Grote Combéweg vertoont wekelijks, op donderdag, een film. Aanvang 20.00 uur, de toegang is gratis.
Borrel
Elke vrijdag is er bij Eetcafé Zus & Zo vanaf 18.00 uur een borrel. DJ Peppermunt zorgt voor de muziek.

Jamsession
Iedere vrijdagavond van 22.00 tot 02.00 uur is er een jamsession in Rumours, ondergebracht in Hotel Krasnapolsky. De musici van Time Out spelen voor en met het publiek. Toegang gratis.

Zondagbrunch
Brunch en muziek gaan iedere zondag goed samen tijdens de Baka Kerki Brunch bij Eetcafé Zus & Zo. Wie van bubbels en muziek houdt kan er terecht van 11.00 tot 17.00 uur. Reserveren is niet nodig.

Villa Zapakara
 Het Kindermuseum Villa Zapakara, ondergebracht bij Ons Erf, organiseert de Museumtoer Paleisgeheimen over de Ashanti in Ghana. Van woensdag- tot en met vrijdagochtend is er een speciaal scholierenprogramma (op aanvraag). Op woensdag (16.00 uur) en vrijdag (19.30 uur) worden films vertoond, iedere zaterdag en zondag om 11.30 en 16.30 uur worden workshops verzorgd.
Zie www.villazapakara.com

 

NEDERLAND

 Overleven
In het Tropenmuseum in Amsterdam is tot en met zondag 9 mei de tentoonstelling ‘Kunst van overleven’, over de eeuwenoude cultuur van de Marrons, te zien. Er is aandacht voor materiaal, textiel, moderne kunst en de nieuwste ontwikkelingen. De tentoonstelling toont de ontwikkeling van de Marrons en stelt de vraag of, en vooral ook hoe, de Marroncultuur kan overleven aan het begin van de 21ste eeuw.

NiNsee
Het NiNsee presenteert een tentoonstelling, een website, een jeugdboek en een wetenschappelijke publicatie over ‘kinderen in slavernij, toen en nu’. Met de tentoonstelling Kind aan de Ketting wil het NiNsee de stilte over kinderen in slavernij doorbreken. Om mensen te laten realiseren dat vroeger niet alleen volwassenen maar ook kinderen in de Nederlandse koloniën leefden en werkten als slaven. Net zo goed als het feit dat kinderen vandaag de dag nog in slavernij leven. Het NiNsee ligt schuin tegenover het Tropenmuseum in Amsterdam en is geopend van donderdag tot en met zondag van 13.00 tot 17.00 uur.

 Winternachten
Van donderdag 14 tot en met zondag 17 januari wordt in Theater aan het Spui en Filmhuis Den Haag het jaarlijkse Winternachten gehouden. een internationaal festival vol literatuur, poëzie, muziek en film. Meer dan zestig schrijvers, dichters, denkers en muzikanten uit binnen- en buitenland zullen optreden. Onder hen onder meer advocaat Gerard Spong, die samen met anderen op vrijdag 15 januari zijn licht laat schijnen om regels in de literatuur, het thema van dit jaar. Voor alle programmaonderdelen zijn toegangskaarten te reserveren bij de kassa van Theater aan het Spui: 070 3465272. Voor meer informatie:
www.theateraanhetspui.nl