Back U bevindt zich hier: Home Cultuur Uitagenda Uitagenda februari
zaterdag, 23 januari 2010 16:14

Uitagenda februari

Geschreven door

SURINAME

Erwin de Vries
In Fort Zeelandia is tot en met zondag 28 februari het werk van Erwin de Vries te bewonderen. Het museum is van dinsdag tot en vrijdag geopend van 09.00 tot 14.00 uur en op zondag van 10.00 tot 14.00 uur. De toegang is 10 srd voor volwassenen en 5 srd voor kinderen.


 Kinderen
In het Fort Nieuw Amsterdam is in februari de tentoonstelling Kind aan de Ketting. Het museum laat historische maar ook huidige elementen van kinderslavernij zien. Tussen 1550 en 1850 werden honderdduizend kinderen verscheept van West-Afrika naar de Amerika’s. De gevolgen ervan zijn vandaag de dag nog steeds merkbaar. Kinderen die in het recente verleden in aanraking zijn gekomen met slavernij vertellen in de tentoonstelling hun eigen verhaal. Openingstijden: van maandag tot en met vrijdag van 09.00 uur tot 15.00 uur. In het weekend is het museum gesloten. De toegang is 2 srd.

Swami Dayanand
Dinsdag 11 februari wordt de geboortedag van Swami Dayanand herdacht door Arische gelovigen. Dayanand heeft geprobeerd het Hindoeïsme te hervormen zodat het de structuur van het protestante christendom zou krijgen. De stroming binnen het Hindoeïsme heeft dan ook geen beelden en er wordt maar een god aanbeden.

 

 Valentijnsdag
Romantici kunnen zondag 14 februari weer hun hart ophalen op de dag der liefde. Het verwennen van uw geliefde staat deze dag centraal. Singles kunnen deze dag gebruiken om, anoniem, een kaartje te sturen. In enkele uitgaansgelegenheden zijn er speciale Valentijnsactiviteiten.

 Chinees Nieuwjaar
De viering van het nieuwe jaar valt voor de Chinezen op zondag 14 februari. Het jaar van de tijger, ofwel jaar 4707, wordt traditioneel ingeluid met een drakendans of leeuwendans. Het Chinese Nieuwjaar is ook de tijd van de grootste menselijke migratie. Vele Chinezen, over de hele wereld, keren op Nieuwjaarsavond naar huis om bij hun familie te zijn. Bij de Chinese verenigingen in Paramaribo zijn de hele dag activiteiten, uiteraard ontbreekt het gebruikelijk vuurwerk niet.

 

Coup
Op donderdag 25 februari is het dertig jaar geleden dat Suriname werd overgenomen door zestien militairen. De coup wordt de avond daaraan voorafgaand door enkele coupplegers en sympathisanten herdacht met een kranslegging bij het Monument van de Revolutie aan de Waterkant, op de plek waar het tijdens de coup in brand gestoken hoofdbureau van de politie stond.

Aswoensdag
Katholieken en een aantal protestanten vieren op donderdag 25 februari Aswoensdag. Dit is het begin van de veertig dagen vasten. Een aantal kerken heeft op deze dag een speciale dienst.

Surinaamse kunst

Surinaamse kunst staat centraal bij de ArtRoPA-tentoonstelling. Deze wordt vrijdag 26 februari geopend in en rondom de monumentale directeursvilla in de achtertuin van De Surinaamsche Bank (DSB) aan de Henck Arronstraat. In het weekend na de opening zijn er ook lezingen en debatten. Daarbij staat niet alleen de kunst centraal maar ook actuele maatschappelijke onderwerpen, zoals het kwetsbare regenwoud en de stad versus het binnenland. De tentoonstelling is tot en met zondag 21 maart geopend.

Kinderboekenweek
In Saramacca is van 24 februari tot en met 26 februari het Kinderboeken Festival. Het thema is communicatie en de slogan is: ‘Neem de tijd, kom bij elkaar, maak goed gebruik van woord en gebaar’. Het festival is in Groningen op het kermisterrein.

 

 

Terugkerende activiteiten

Films
Iedere woensdag is er een filmavond in Theater Unique. De volgende films worden getoond: 3 februari ‘A clockwood orange’, 10 februari ‘Kill Bill 2’, 17 februari ‘La dolce Vita’ en de titel van de film op 24 februari wordt later bekend gemaakt. Toegang is 10 srd. Aanvang 20.00 uur.

Zus&Zo
Elke donderdagavond is er bij Zus&Zo een filmavond. Aanvang is 20.15 uur. Elke vrijdagavond is, bij hetzelfde eetcafé, een borrel met cocktails en muziek verzorgt door DJ Peppermint. De borrel begint om 17.00 uur. De toegang is gratis.

Jamsession
Iedere vrijdagavond is er van 22.00 tot 02.00 uur een jamsession in Rumours, ondergebracht in Hotel Krasnapolsky. De musici van Time Out spelen voor en met het publiek. De toegang is gratis.

Brunch
Eetcafé Zus&Zo combineert eten en muziek tijdens de Baka Kerki Brunch. Wie van eten en muziek houdt, kan op zondag terecht van 11.00 tot 17.00 uur.

 

 

NEDERLAND

 

Overleven
In het Tropenmuseum in Amsterdam is tot en met zondag 9 mei de tentoonstelling ‘Kunst van overleven’ over de cultuur van de Marrons te zien. Er is aandacht voor materiaal, textiel en moderne kunst. De tentoonstelling toont de ontwikkeling van de Marrons en stelt de vraag of, en vooral ook hoe, de Marroncultuur kan overleven aan het begin van de 21ste eeuw. Het museum is dagelijks geopend van 10.00 tot 17.00 uur. Toegang: 7,50 euro.

 

 Roué Verveer
De nieuwste show van de Surinaamse cabaretier gaat vrijdag 5 februari in première. In de show ´Mans genoeg´ vertelt hij over de momenten waarop hij twijfelde aan zijn mannelijkheid. De première is in theater Diligentia in Den Haag en begint om 20.15 uur.
Toegang: 16 euro.

Verwantschap
Op woensdag 10 februari staan de verschillen tussen Surinaamse en Westerse relaties centraal op de universiteit van Utrecht. Binnen de vakgroep vrouwenstudie  wordt uitgelegd hoe seksualiteit en verwantschap zich ontwikkelt ten opzichte van Westerse gezinnen. Het college begint om 13.30 uur, de toegang is gratis.