Back U bevindt zich hier: Home Cultuur Uitagenda Uitagenda maart 2010
zaterdag, 20 februari 2010 21:27

Uitagenda maart 2010

Geschreven door

SURINAME-

Holi Phagwa-

 Maandag 1 maart viert de Hindoestaanse gemeenschap Holi Phagwa, ook wel het lentefeest genoemd. Op deze nationale vrije dag wordt de overwinning van het goede op het kwade gevierd. Het is een kleurige bedoening, want gelovigen bestrooien elkaar met verfpoeder en gekleurd water.


 Straatkunst
Van dinsdag 12 maart tot en met eind april is er in Fort Nieuw Amsterdam de tentoonstelling ‘Straatkunst in Suriname’. Reclame op winkels en afbeeldingen op personenbusjes sieren het straatbeeld in Suriname. De tentoonstelling biedt niet alleen een blik op de kunst, maar geeft ook informatie over de kunstenaars en de geschiedenis. Openingstijden: van maandag tot en met vrijdag van 09.00 tot 17.00 uur. In het weekend van 10.00 tot 18.00 uur. De toegang is 2 srd.

 Readytex
In de galerie van Readytex is van dinsdag 16 maart tot en met dinsdag 30 maart het werk van kunstenaar René Tosari te zien. De schilderijen zijn veelal een combinatie van olieverf en acryl waardoor er een levendige textuur ontstaat. De kleurige schilderijen zijn daardoor een lust voor het oog. De werken zijn van maandag tot en met zaterdag te bewonderen tijdens de openingstijden van Readytex.

Paramaribo SPAN
Tot en met zondag 14 maart is in de achtertuin van De Surinaamsche Bank aan de Henck Arronstraat 26 de tentoonstelling Paramaribo SPAN te zien. Met werken van Surinaamse en Rotterdamse kunstenaars. De toegang is gratis. Voor meer informatie: http://paramaribospan.blogspot.com

Kinderboekenweek
Op het beursterrein van de Kamer van Koophandel en Fabrieken vindt van maandag 22 maart tot en met zaterdag 27 maart de Kinderboekenweek 2010 plaats. Het thema is communicatie, de slogan luidt: ‘Neem de tijd, kom bij elkaar, maak goed gebruik van woord en gebaar’.

 Wereldwaterdag
De Verenigde Naties heeft in 1992 de Wereldwaterdag in het leven geroepen. Op maandag 22 maart wordt stilgestaan bij het belang van waterbeheer en watermanagement. Tal van scholen en overheidsinstellingen organiseren op deze dag activiteiten.

Verkiezingen
In Fort Zeelandia is een tentoonstelling over de verkiezingen, ‘Stemwijzer’. Het museum richt zich vooral op de jongeren die dit jaar voor het eerst gaan stemmen. De tentoonstelling is nog tot eind augustus te bezichtigen. Na de verkiezingen in mei is de expositie voornamelijk bedoeld als politieke les voor leerlingen. Het museum is dagelijks geopend van 9.00 tot 14.00 uur en op zondag van 10.00 tot 14.00 uur. Entree is 10 srd voor volwassenen en 5 srd voor kinderen.

 

Terugkerende activiteiten:

Films
Iedere week is er op woensdag een filmavond bij Theater Unique. Afwisselend wordt er een mellow, latin of spiritual midweek movie vertoond. Toegang is 10 srd. Aanvang 20.00 uur.

Filmavond

Elke donderdagavond is er bij Zus & Zo een filmavond. Aanvang is 20.15 uur. Elke vrijdagavond is, bij hetzelfde eetcafé, een borrel met cocktails en muziek verzorgt door DJ Peppermint. Aanvang 17.00 uur. De toegang is gratis.

Jamsession
Iedere vrijdagavond is er van 22.00 tot 02.00 uur een jamsession in Rumours, ondergebracht in Hotel Krasnapolsky. De musici van Time Out spelen voor en met het publiek. De toegang is gratis.

Brunch
Eetcafé Zus&Zo combineert eten en muziek tijdens de Baka Kerki Brunch. Wie van eten en muziek houdt, kan elke zondag terecht van 11.00 tot 17.00 uur.

Literair

Iedere laatste woensdag van de maand houdt Schrijversgroep ‘77  in Tori Oso van de maand een literaire bijeenkomst. Aanvang 20.00 uur. De toegang is gratis.

 

NEDERLAND

Clark Accord
Van woensdag 3 maart tot en met zaterdag 6 maart is in theater M-lab te Amsterdam de voorstelling ‘Koningin van Paramaribo’ te zien. De muzikale theatervoorstelling is gebaseerd op de gelijknamige debuutroman van Clark Accord. Toegang 18 euro, aanvang 20.15 uur.

Pom Pastei
Vrijdag 12 maart draait in theater Zuidplein in Rotterdam de voorstelling Pom Pastei. Dit is de nieuwste show van het cabaretduo Deng Boy Fu a Birti. Pom Pastei is een show vol humor, zelfspot en vooral veel onzin. De twee heren omschrijven de voorstelling als Surinaamse humor in een Nederlands jasje. Toegang 12,50 euro, aanvang 19.30 uur.

 Spiekerboks
De bezoekers van theater Zuidplein moeten wel kiezen want op vrijdag 12 maart staat ook cabaretier Jeffrey Spalburg op de planken met zijn show Spiekerboks. De stand-up comedian heeft het in zijn show over spijkerbroeken, subwoofers maar vooral over vrouwen. Toegang 12,50 euro, aanvang 20.15 uur.

Boekids

Het Boekids Literair Jeugdfestival in Den Haag loopt van zondag 14 maart tot en met maandag 31 mei. Het festival werkt samen met het Nola Hatterman Instituut in Paramaribo. Vooraanstaande Surinaamse kunstenaars, zoals Kurt Nahar, Marcel Pinas en Patricia Kaersenhout, zullen tijdens het festival hun werk tonen op de twee kunstexposities: ‘Ontwaken’ en ‘Vreemde Vogels’. ‘Ontwaken’ is gratis toegankelijk van zondag 14 maart tot en met dinsdag 6 april in Pulchri Studio. Over 'Vreemde Vogels', een expositie waar leerlingen eigen werk exposeren, zijn nog geen nadere gegevens bekend.
 
Overleven
In het Tropenmuseum in Amsterdam is tot en met zondag 9 mei de tentoonstelling ‘Kunst van overleven’, over de cultuur van de Marrons, te zien. Er is aandacht voor materiaal, textiel en moderne kunst. De tentoonstelling toont de ontwikkeling van de Marrons en stelt de vraag of, en vooral ook hoe, de Marroncultuur kan overleven aan het begin van de 21ste eeuw. Het museum is dagelijks geopend van 10.00 tot 17.00 uur. Toegang 7,50 euro.