Fout
  • JUser: :_load: Kan gebruiker met ID: 988 niet laden
Back U bevindt zich hier: Home Cultuur Uitagenda Uitagenda april 2010
zaterdag, 20 maart 2010 21:13

Uitagenda april 2010

Geschreven door

SURINAME

Paramaribo
Stichting Gebouwd Erfgoed Suriname organiseertvan vrijdag 30 april tot en met vrijdag 21 mei in museum Fort Zeelandia een foto-expositie over Paramaribo. Op de beelden is te zien hoe de binnenstad in de loop der jaren een ander gezicht kreeg.

 

Verkiezingen
In Fort Zeelandia is tot eind augustus een tentoonstelling over de verkiezingen. Na de verkiezingen van 25 mei is de expositie voornamelijk bedoeld als politieke les voor leerlingen. Het museum is dagelijks geopend van 9.00 tot 14.00 uur en op zondag van 10.00 tot 14.00 uur. Entree: tien srd voor volwassenen en vijf srd voor kinderen.

Straatkunst
Tot en met eind april is in Fort Nieuw Amsterdam de tentoonstelling ‘Straatkunst in Suriname’. Tijdens de expositie is het werk van twaalf vooraanstaande straatkunstenaars te zien. Openingstijden: van maandag tot en met vrijdag van 09.00 tot 17.00 uur. In het weekeinde van 10.00 tot 18.00 uur. Toegang 2 srd.

Pasen
Dit jaar valt Pasen op zondag 4 en maandag 5 april. Diverse kerken houden speciale diensten.

 Avondvierdaagse
Het is weer zover! Op woensdag 7 april gaat de 46ste BVSS Fernandes Avondvierdaagse van start. Vier dagen lang wandelen duizenden Surinamers door de stad. Met muziekgroepen en prachtig verklede wandelaars is het ieder jaar een indrukwekkend spektakel.

Nationaal archief
Het nieuwe gebouw van het Nationaal Archief opent op maandag 12 april haar deuren. Het beschikt over de nieuwste snufjes op klimatologisch gebied, zodat we onze archieven veilig kunnen bewaren. Tijdens de opening zijn de koloniale archieven uit Nederland de periode 1667 tot 1975 voor het eerst te bezichtigen. Voor details omtrent de opening: volg de mediaberichten.

Verkiezingsbijeenkomst
Schrijversgroep’77 organiseert op woensdag 28 april een bijzondere verkiezingsbijeenkomst in Tori Oso. Denk jij het beter te weten dan onze bewindsmannen? Laat van je horen! Sprekers krijgen zeven minuten de tijd. Opgeven voor zaterdag 10 april, telefoon 520513 of 08912005.  

3 in 1 beurs
Van computers, t-shirts tot bloemen: op de jaarlijkse 3 in 1 beurs van de Kamer van Koophandel en Fabrieken (KKF) is er voor ieder wat wils, voornamelijk van Surinaamse bodem. De beurs vindt plaats van woensdag 28 april tot en met zondag 2 mei op het beursterrein van het KKF. Dagelijks geopend van 17.00 tot 22.00 uur, toegang gratis.

In Memoriam
De expositie Memorable Royal Art Experience van House of Arts staat in het teken van het werk van overleden kunstenaars. U kunt genieten van bijzondere kunstwerken en muziek. De tentoonstelling is van vrijdag 30 april tot en met zondag 2 mei te bezichtigen in Royal Torarica. Openingstijden: 19:00 tot 22:00 uur, entree is gratis.

Koninginnedag
De verjaardag van de Nederlandse koningin gaat ook in Paramaribo niet ongemerkt voorbij. Op vrijdag 30 april zijn er verschillende feestjes.
De populaire popgroep De Dijk treedt op in Royal Torarica en bij Zus&Zo is er een Surinaams-Nederlands feestje met oranjebitter, stamppot, live muziek, dj’s en een Surinaamse Koningin.
Toegang is gratis.

 

TERUGKERENDE ACTIVITEITEN

Films Zus&Zo
Elke donderdag is er bij Zus&Zo een filmavond. De volgende films staan deze maand op het programma: 1 april ‘Sneak Preview’, 8 april ‘Karakter’, 15 april ‘Lola Rennt’, 22 april ‘Zwartboek’ en 29 april ‘Mighty Aphrodite’. Aanvang 20.15 uur, toegang is gratis.

Jamsessie
In restaurant Rumours van Hotel Krasnapolsky kunt u iedere vrijdagavond genieten van een jamsession. De musici van Time Out spelen voor en met het publiek, van 22:00 tot 02:00 uur. De entree is gratis.

 Films Unique
Iedere woensdag kunt u bij Theater Unique een film bekijken. Deze maand worden de volgende films vertoond: 7 april ‘Adams apples’, 14 april ‘Seven’, 21 april ‘La Dolce Vita’ en op 28 april is er de Spiritual Midweek Movie. Aanvang 20.00 uur. De toegang is tien srd, met uitzondering van de Spiritual Midweek Movie: hiervoor betaalt u vijftien srd.

 

 

NEDERLAND

The Familyman
Wegens het grote succes toert Jörgen Raymann wederom met The Familyman door Nederland. Het hitrefrein van de komiek gaat over het wel een wee van familiebanden. Je hebt familie waar je trots op bent en je hebt verwanten waar je liever met een boogje omheen loopt. Bijgestaan door zijn swingende band maakt Jörgen er keer op keer een spetterende show van. Voor data en speeltheaters: www.jorgenraymann.com

Konmakandra

De jaarlijkse Konmakandra (bijeenkomst) van de Stichting voor Surinaamse Genealogie staat dit jaar in het teken van ‘gemengd en apart’. In het verleden van Suriname werden mensen vaak gemixt, maar ook geïsoleerd. Een goed voorbeeld is het onderwijs. Tijdens deze Konmakandra is er daarom een voorstelling te zien van oude schoolfoto’s uit Suriname. Verschillende sprekers leveren hun bijdrage, waaronder auteur en journalist Stevo Akkermans. De bijeenkomst is op 17 april van 10:00 tot 16:00 uur en vindt plaats in de Christus Triumfatorkerk, Juliana van Stolberglaan 154, Den Haag.
Entree is gratis voor donateurs, 7,50 euro voor niet-donateurs.
Kijk voor meer informatie op
www.surinaamsegenealogie.nl

 Swingen
Een cocktail van jazz, soul, gospel en gipsy. Dat is de unieke sound van de Surinaamse Denise Jannah en het Rosenberg Trio. Ze treden op in diverse theaters in Nederland. Voor meer informatie over data: www.denisejannah.nl

Overleven
In het Tropenmuseum in Amsterdam is tot en met zondag 9 mei de tentoonstelling ‘Kunst van het overleven’ te zien, over de cultuur van de Marrons. Er is aandacht voor materiaal, textiel en moderne kunst. De expositie toont de ontwikkeling van de Marrons en stelt de vraag of, en vooral ook hoe, de Marroncultuur kan overleven aan het begin van de 21ste eeuw. Het museum is dagelijks geopend van 19:00 tot 17:00. Toegang is 7,50 euro

 

Meer in deze categorie: « Uitagenda maart 2010 Uitagenda Juni »