Back U bevindt zich hier: Home Cultuur Uitagenda Uitagenda Juni
dinsdag, 01 juni 2010 20:33

Uitagenda Juni

Geschreven door

Suriname

Hindostaanse immigratie
Op zaterdag 5 juni is het 137 jaar geleden dat de eerste Hindostaanse immigranten voet op Surinaamse bodem zetten. Het schip Lalla Rookh meerde met 399 contractarbeiders aan bij Fort Nieuw-Amsterdam. Inmiddels beslaat de Hindostaanse groep meer dan een kwart van de totale bevolking van Suriname. Op deze feestdag zijn er verschillende activiteiten in de stad. Daarnaast wordt bij het monument ‘Baba en Mai’ aan de Kleine Combeweg een eerbetoon aan de eerste immigranten gebracht.

uit1.jpgFototentoonstelling
Fort Nieuw Amsterdam heeft tot en met vrijdag 25 juni een fototentoonstelling, die in het teken staat van de Surinaamse fotografie. De foto’s zijn gemaakt door Theo Tjong, Aart Nicolaas en Bryan Lugard en zijn gericht op de ontwikkeling die de gebouwde stadsomgeving heeft doorgemaakt. Daarnaast geven de foto's een goed beeld van het straatleven van nu. Entree: 4 srd voor ingezetenen (2 srd voor zestigplussers) en 8 srd voor niet-ingezetenen. Op maandag is het museum gesloten.


uit2.jpgWK voetbal
Het WK voetbal is voor veel uitgaansplekken reden om wedstrijden op grote schermen uit te zenden.
Zo kunnen de fans terecht bij de Dolfijn, Oase, Witte Lotus, ‘t Vat en Zin. Hou de berichtgeving in de kranten in de gaten om te zien wie wat en wanneer laat zien. Zus & Zo vertoont op een groot scherm live alle wedstrijden van het Nederlands elftal. Dan moet u wel vroeg uit de veren, want  maandag 14 juni kunt u om 8.30 uur klaar gaan zitten voor de wedstrijd tegen Denemarken. Zaterdag 19 juni om 8.30 uur staat het duel tegen Japan op het programma. Als laatste treden de Nederlanders in de groepsfase op donderdag 24 juni om 15.30 uur aan tegen Kameroen.

Soeki en Sri Irodikromo
Van dinsdag 22 tot en met zaterdag 26 juni vindt er een tentoonstelling plaats van Soeki en Sri Irodikromo in Readytex aan de Maagdenstraat. Vanzelfsprekend worden hier diverse oude en nieuwe werken van vader en dochter Irodikromo tentoongesteld, waarin duidelijk te zien is wat de relatie tussen de twee Javaanse kunstenaars is. De tentoonstelling is gratis te bezoeken tijdens de openingstijden van Readytex.


Lustig Festival

Dit jaar wordt voor de derde keer het Lustig Festival gehouden op White Beach. Op woensdag 30 juni kunnen bezoekers losgaan aan de vooravond van Keti-koti. Op vier verschillende podia zullen diverse artiesten optreden, waaronder DJ Jean, Rico Farvella, 1+1=3, Gilly Gonzalez en De Punt Rockband. Kaarten vanaf 25 srd in de voorverkoop. Aanvang 17.00 uur.

Multatuli-avond
Schrijversgroep77 organiseert in samenwerking met het Instituut Opleiding voor Leraren (IOL) op woensdag 30 juni om 20.00 uur een Multatuli-avond in Tori Oso, waar het werk van Eduard Douwes Dekker, alias Multatuli, centraal staat. Dekker leefde in het koloniale tijdperk in Nederlands-Indië en schreef ‘Max Havelaar’, dat gezien wordt als één van de belangrijkste werken uit de Nederlandse literatuur. Toegang gratis.

Keti-koti

Donderdag 1 juli is het Keti-koti. Gevierd wordt dat precies 147 jaar geleden Nederland de slavernij afschafte. Deze dag staat bekend om de vele activiteiten die overal in de stad georganiseerd worden. Met name in de Palmentuin zijn culturele optredens, terwijl bezoekers aan de Waterkant terecht kunnen bij tientallen standjes waar vooral eten en drank te koop zijn. Op 30 juni zijn ‘s avonds al tal van feesten.


Terugkerende activiteiten

uit3.jpgKaraoke-avond
Elke dinsdagavond wordt in Eight Ball Sportsbar & Grill Restaurant aan het begin van de Johan Adolf Pengelstraat een karaoke-avond georganiseerd. Het festijn, is
gratis toegankelijk en duurt tot na twaalven.

Livemuziek ‘t Vat
Iedere dinsdag-, vrijdag- en zaterdagavond is er livemuziek bij eetcafé 't Vat aan de Kleine Waterstraat. U kunt gezellig een biertje drinken of een hapje eten onder het genot van verschillende muziekstijlen.

Filmavond
Elke woensdagavond organiseert Theater Unique een filmavond. Op 2 juni draait ‘Dancer in the Dark’, op 9 juni is ‘Lola Rennt’ te zien. Op zowel 16 als 23 juni wordt een verrassingsfilm gedraaid en op 30 juni is ‘Iko King of Kaseko’ te bezichtigen. De entree bedraagt 10 srd (op 23 juni 15 srd).

Livemuziek Hacienda
In restaurant Hacienda op Leonsberg kan elke woensdag-, zaterdag- en zondagavond gratis genoten worden van live muziek. De optredens begin
nen rond een uur of acht en eindigen tegen half twaalf. De keuken is uiteraard de gehele avond open.


Villa Zapakara
Kindermuseum Villa Zapakara biedt kinderen de Ghana-tentoonstelling en allerlei workshops, zoals maskers beschilderen, drummen, dansen of kettingen rijgen. Vooral voor de jeugd een goede gelegenheid om creatief bezig te zijn. Het volgen van een workshop kost 7,50 srd en het bezoeken van het museum kost 5 srd. Kijk voor uitgebreide informatie op:
 www.villazapakara.com

uit4.jpgFilmavond Zus & Zo
Zus & Zo organiseert elke donderdagavond een gratis filmavond. Aanvang 20.15 uur. Op 3 juni draait een verrassingsfilm. Voor 10 juni staat ‘The Bridges of Madison Country’ op de rol en op 17 juni is ‘Doubt’ op het grote scherm te zien. Op 24 juni:  de romantische komedie ‘It’s Complicated’.  De toegang is zoals gebruikelijk gratis.

Jamsessie

Hotel Krasnapolsky’s grand café
Rumours heeft iedere vrijdag een jamsessie. De entree is gratis. De
musici van Time Out spelen voor en met het publiek van 22:00 tot 02:00 uur. Neem uw eigen instrument mee of studeer de tekst in van een prachtig lied.


 

Nederland

WK voetbal Amsterdam
Op zaterdag 5 en zondag 6 juni wordt in Sportpark Middenmeer in Amsterdam een ‘eigen’ WK voetbal gehouden. Verschillende etnische groeperingen strijden voor de felbegeerde beker. Het Surinaamse team werd in 2008 kampioen, dus wie weet wordt dit succes deze keer herhaald.

Herdenking SLM ramp
Jaarlijks wordt op 7 juni de vliegramp nabij luchthaven Johan Adolf Pengel herdacht op het ’s Gravensandeplein in Amsterdam Oost/Watergraafsmeer. Het is inmiddels 21 jaar geleden dat deze ramp plaats vond. Van de 187 inzittenden overleefden slechts elf het ongeluk en daarmee is het de grootste vliegtuigramp uit de Surinaamse geschiedenis.  Om 19.00 uur worden bij het monument op het plein kransen gelegd.

Herdenking slavernij
Woensdag 30 juni van 15.00 uur tot 23:00 uur vindt de herdenking plaats van de afschaffing van de slavernij op het Surinameplein in Amsterdam.
Een dag later is de Nationale Herdenking Nederlands Slavernijverleden bij het Slavernijmonument in het Oosterpark. Aanvang 11.00 uur.

 

Meer in deze categorie: « Uitagenda april 2010 Uitagenda Juli »