Back U bevindt zich hier: Home Cultuur Uitagenda Uitagenda Juli
zaterdag, 19 juni 2010 16:57

Uitagenda Juli

Geschreven door

Suriname

Keti Koti
Keti Koti betekent letterlijk ‘verbroken ketenen’. Op donderdag 1 juli, de Dag van de Vrijheden, wordt de afschaffing van de slavernij herdacht.  Het is een nationale feestdag, dus bedrijven en overheidskantoren zijn gesloten. Traditiegetrouw worden tal van activiteiten georganiseerd, vooral langs de Waterkant, in de Palmentuin en op het Onafhankelijkheidsplein.


uit1.jpgZwemmarathon
Zwemmers duiken donderdag 1 juli weer massaal in de Surinamerivier. Voor de 36ste keer starten de deelnemers aan de Staatsolie Zwemmarathon om 9.30 uur in Domburg en finishen ze achttien kilometer verder in Paramaribo aan de Waterkant.

Voetbal
Tijdens het WK voetbal zijn bij Zus&Zo livewedstrijden op een groot scherm zien. Vrijdag 2 en zaterdag 3 juli worden de kwart finales getoond, op dinsdag 6 en woensdag 7 juli de halve finales. Zaterdag 10 juli wordt gestreden om de derde plaats, op zondag 11 juli is de finale. Ook bij andere uitgaansgelegenheden worden wedstrijden vertoond. Volg hiervoor de mediaberichten.


uit2.jpgGuru Purnima
Zondag 25 juli, op de dag van de volle maan, eren wereldwijd miljoenen Hindoes hun goeroe Vyaas. Ze vieren en bekrachtigen de verbinding tussen leraar en leerling. Veel hindoes brengen op deze dag een bezoek aan hun tempel.

uit3.jpgNegerwit
In het Openluchtmuseum Fort Nieuw-Amsterdam is een solo-expositie van beeldend kunstenaar EdKe (Miguel Keerveld). Nieuwe werken worden tentoongesteld in de cellen van de voormalige gevangenis onder de titel ‘Negerwit - identiteit & imago’. EdKe neemt bezoekers mee in zijn zoektocht naar het leggen en verleggen van grenzen en het maken van belangrijke keuzes in het leven. Het centrale thema van de tentoonstelling is ‘contrast’, van vrijheid tot gebondenheid, van onafhankelijkheid tot afhankelijkheid en van dynamiek tot stilstand.

 


Terugkerende activiteiten

Koto Museum
Christine van Russel-Henar ontvangt je graag in het Koto Museum waar je een grote koto- en angisaverzameling kan bewonderen. Je leert er over de geheimtaal en de bindwijzen van de Surinaamse hoofddoeken. Openingstijden (na afspraak): maandag tot en met vrijdagvan 10.00 uur tot 15.00 uur.Voor meer informatie kunt u terecht op www.hetkotomuseum.org

Films Unique
Woensdagavond is filmavond bij Theater Unique. Op 7 juli wordt ‘The Piano’ vertoond, 14 juli is ‘Himalaya’ te zien, 21 juli  ‘La Dolce Vita’ en op 28 juli is er de Spiritual Midweek Movie. Aanvang 20.00 uur. Toegang 10 srd (Spiritual Midweek Movie 15 srd).

uit4.jpgFilm Zus&Zo
Iedere donderdagavond kun je bij Zus&Zo om 20.15 uur terecht voor een film. Op 1 juli wordt ‘Faja Lobbi’, een bekroonde documentaire over Suriname van Herman van der Horst vertoond, op 8 juli staat ‘The Darjeeling Limited’ op de rol, voor 15 juli ‘500 days of summer’, 22 juli ‘Soul kitchen’ en 29 juli ‘Juno’.
De toegang is gratis.

Jamsessie
In het Rumours-restaurant van hotel Krasnapolsky kunt u elke vrijdagavond gratis genieten van bruisende livemuziek. De muzikanten van Time Out jammen van 22.00 uur tot 02.00 uur, gasten mogen uiteraard participeren.

Brunch
Op zondag kan je ontspannen bij Zus&Zo. Eten en muziek worden gecombineerd tijdens de ‘Baka Kerki Brunch’ van 11.00 uur tot 17.00 uur.

Literair

Elke laatste woensdag van de maand houdt de vereniging Schrijversgroep ‘77 in het praatcafé Tori Oso een bijeenkomst. Aanvang 20.00 uur.

Villa Zapakara
Villa Zapakara nodigt jonge dansers van zes tot en met zestien jaar uit. Op vrijdag kan je op hiphopmuziek dansen met Dietje van Mysticals, zater-dag op capoeira, een Braziliaans mix van dans en gevechtsport, verzorgd door Grupo Capoeira Surinam. Aanvang 16.00 uur. Kosten  per workshop: 7,50 srd. Reserveren: 422212. Voor informatie, ook over andere activi-teiten: www.villazapakara.com

Karaoke-avond
Elke dinsdagavond vanaf acht uur. wordt in Eight Ball Sportsbar & Grill Restaurant aan de Johan Adolf Pengelstraat een karaokeavond georganiseerd. Toegang is gratis.

Livemuziek ‘t Vat

Iedere dinsdag-, vrijdag- en zaterdagavond is er livemuziek bij eetcafé 't Vat aan de Kleine Waterstraat.

Livemuziek Hacienda
In restaurant Hacienda op Leonsberg kan elke woensdag-, zaterdag- en zondagavond van 20.00 tot 23.30 uur genoten worden van live muziek.De keuken is de gehele avond open.Nederland

uit5.jpgSchaafijs & Wilde Bussen
De tentoonstelling die begin dit jaar in Fort Nieuw-Amsterdam te bezichtigen was, reist nu ook door Nederland. Tot en met donderdag 19 augustus kan je de expositie over de Surinaamse straatkunst bezoeken in het Amsterdamse Centrum Beeldende Kunst Zuidoost. Daarna zullen de uitbundige werken ook in Den Haag en Rotterdam worden tentoongesteld. Praktische informatie op www.cbkkunst.nl

Huit6.jpgerdenking
Op donderdag 1 juli organiseert het Nationaal instituut Nederlands slavernijverleden en erfenis (NiNsee) voor de negende keer de Nationale Herdenking Nederlands Slavernijverleden. In 1863 werd de slavernij afgeschaft in Suriname en de Nederlandse Antillen, de toenmalige Nederlandse koloniën. Aansluitend gaat het Keti Koti-festival door in het Oosterpark in Amsterdam. Met dit feest willen de organisatoren een waardige herdenking creëren voor alle Nederlanders met verschillende culturele achtergronden. Vrijheid, gelijkheid en verbondenheid staan centraal. Het festival is gratis.

Kwakoe
Vanaf zaterdag 17 juli tot en met zondag 22 augustus wordt zes weekeinden lang het Kwakoe Zomerfestival georganiseerd in het Bijlmerpark in Amsterdam. Je kan er terecht voor een gevarieerd programma met live muziek, film, sport, eten en dans. Kwakoe bestaat al sinds 1975 en begon als voetbaltoernooi. Door de jaren heen heeft het zich ontwikkeld tot een groot multi-cultureel feest.

Artists in residence
Tijdens het Kwakoe Zomerfestival zijn de kunstenaars Ramon Bruyning en André Sontosoemarto als ‘Artists in Residence’ twee weekenden aan het werk te zien: op zaterdag 31 juli en zondag 1 augustus en op zaterdag 7 en zondag 8 augustus.

uit7.jpgZomercarnaval
De grootste tropische parade van Nederland vindt dit jaar plaats op zaterdag 31 juli in Rotterdam. De straatparade kronkelt door de binnenstad en volgt een parcours van 2,5 kilometer. De stoet vertrekt rond 13.00 uur op de Boompjeskade bij de Erasmusbrug en eindigt daar ook. Toeschouwers kunnen de parade gratis bewonderen. Naast de kleurrijke straatvertoning, worden er ook nog andere activiteiten georganiseerd. Zo is er een Battle of Drums, een muziekfestival en een Queen Zomercarnaval verkiezing.
Meer details en informatie kunt u vinden op:
 www.zomercarnaval.nl

Meer in deze categorie: « Uitagenda Juni Uitagenda Augustus »