Back U bevindt zich hier: Home Cultuur Uitagenda Uitagenda Augustus
zondag, 25 juli 2010 20:08

Uitagenda Augustus

Geschreven door

uit1.jpgSuriname

Herdenking Javaanse immigratie
Maandag 9 augustus is het precies 120 jaar geleden dat de eerste Javaan voet aan wal zette in Suriname. Maar de Javanen hebben dit jaar meer te vieren dan deze traditionele herdenkingsdag.

Zo bestaat de Vereniging Herdenking Javaanse Immigratie (VHJI) 25 jaar, en is het op dinsdag 17 augustus 65 jaar geleden dat Indonesië staatkundig onafhankelijk werd verklaard. Tot en met 9 augustus zullen diverse culturele activiteiten plaatsvinden. Op doordeweekse avonden vinden van 18.00 tot 22.00 uur optredens plaats tijdens de Pasar Malam markt. In het weekeinde van zaterdag 7 en zondag 8 augustus wordt extra uitgepakt met een voetbaltoernooi en popconcert. Alle activiteiten zijn gratis en vinden plaats te Sana Budaya. Het volledige programma vindt u op www.vhji.org


Dag der Inheemsen
uit2.jpgOp maandag 9 augustus wordt traditioneel de Dag der Inheemsen gevierd., een nationale vrije dag. Indianen komen op die dag en in het voorafgaande weekeinde samen op het Fort Zeelandia complex voor een divers programma aan culturele activiteiten. Zaterdag 7 augustus om 19.00 uur wordt de Amazonemarkt geopend, die gedurende de hele viering te bezoeken is. Op zondag zijn er tot 14.00 uur diverse muziekoptredens op de parkeerplaats van het presidentieel kabinet. Maandag 9 augustus is er om 7.00 uur een gebedsbijeenkomst op het vlaggenplatform bij het Onafhankelijkheidsplein. Voor meer informatie belt u met Robbins Anoewaritja, nummer 8614118.

Ramadan
Op woensdag 11 augustus start wereldwijd de vastenmaand Ramadan voor moslims. Het vasten wordt gezien als vorm van zuivering van de ziel en bedanking van Allah voor alles wat hij gegeven heeft. Gedurende de maand zullen diverse moskeeën ‘s avonds gebedsbijeenkomsten organiseren.


Surinaams Museum
Tijdens de gehele maand augustus zijn in het Surinaams Museum in Fort Zeelandia verschillende tentoonstellingen te zien. Tot en met donderdag 5 augustus exposeert kunstenaar Robbert Enfield, van zaterdag 14 augustus tot en met zaterdag 4 september is er een fototentoonstelling van de Stichting Gebouwd Erfgoed Van donderdag 26 tot en met zondag 29 augustus kunt u een speciale kunstnijverheidtentoonstelling van de stichting Kwataki bezoeken. Onder het thema ‘Oost en West é brasa’ vertonen kalebasbewerkster Agoesoe uit Marowijne en beeldhouwer Masé uit Wageningen hun kunstwerken. Openingstijden: dinsdag tot en met vrijdag van 9.00 tot 14.00 uur, zondag van 10.00 tot 14.00 uur.

Tentoonstelling EdKe
Tot en met zondag 29 augustus is in Fort Nieuw Amsterdam de expositie ‘Negerwit’ van beeldend kunstenaar EdKe te bezoeken. Iedere zondag zal EdKe aanwezig zijn om over zijn werk te praten en verzorgt hij de workshop ‘Kijken naar kunst’ voor kinderen. Openingstijden: dinsdag tot en met vrijdag van 9.00 tot 17.00 uur, in het weeikeinde en op feestdagen van 10.00 tot 18.00 uur. Zie ook:
www.fortnieuwamsterdam.com

Terugkerende activiteiten

Filmavonden
Iedere woensdagavond draait Theater Unique aan de Frederik Derbystraat een film. De programmering voor de maand augustus ziet er als volgt uit: 4 augustus ‘Crimes and misdemeanors’, 11 augustus ‘Cyrano’, 18 augustus de Latin midweek movie en 25 augustus de Spiritual midweek movie. De films vangen aan om 20.00 uur. Toegang is tien srd, behalve voor de Spiritual midweek movie, waarvoor u 15 srd betaalt. Ook bij Zus & Zo kunnen filmliefhebbers terecht. Iedere donderdag draaien zij om 20.15 uur een rolprent. Het schema ziet er als volgt uit: 5 augustus een sneak preview, 12 augustus ‘La Vie en Rose’, 19 augustus ‘Entre les Murs’ en 26 augustus ‘Bienvenue hez les Ch’tis’. De toegang is gratis.

Literair
Liefhebbers van literatuur kunnen iedere laatste woensdag van de maand een bezoek brengen aan Tori Oso, waar Schrijversgroep 77 een literaire bijeenkomst organiseert. De aanvang is 20.00 uur en de toegang is gratis.

Villa Zapakara

Kindermuseum Villa Zapakara heeft vrijwel dagelijks speciale activiteiten voor de jeugd. Voor meer informatie: www.villazapakara.com


 
Nederland

uit3.jpgKwakoe Festival
Tot en met zondag 8 augustus vindt in het Amsterdamse Bijlmerpark het Kwakoe Zomerfestival plaats. Dit van origine Surinaamse festival is inmiddels uitgegroeid tot een multicultureel feest. De organisatie biedt iedere zaterdag en zondag een gevarieerd programma aan op het gebied van muziek, film, sport, dans. en vooral heel veel (Surinaams) eten.Tijdens het festival wordt ook een voetbaltoernooi georganiseerd. De toegang is gratis. Meer informatie op www.kwakoefestival.nl.


La Rouge

De Surinaamse band La Rouge treedt op 14 augustus op tijdens de befaamde Antilliaanse Feesten in Hoogstraten, België. De vierkoppige formatie staat bekend om hun explosieve kaskawi muziek, een mix van de Surinaamse afro-ritmes kaseko en kawina. De band zal vanaf 02:30 uur (’s nachts) te zien zijn op het Joker Podium. Kaarten kosten 37 euro en meer informatie is te vinden op:
www.antilliaansfeesten.be.


uit4.jpgAfschaffing van de slavenhandel
Op maandag 23 augustus wordt de internationale dag van de afschaffing van de slavenhandel gevierd. Het Nationaal Instituut Nederlands Slavernijverleden en Erfenis (NiNsee) besteedt de nodige aandacht aan deze dag. Voor meer informatie: www.ninsee.nl.

Henna Spalburg
Schrijfster Henna Spalburg verzorgt zaterdag 28 augustus in Bibliotheek Reigersbos in Amsterdam-Zuidoost een presentatie over haar boeken. Spalburg is al jaren woonachtig in Nederland maar heeft nog steeds een sterke band met haar vaderland Suriname. Ze schreef onder andere de vierdelige boekenserie ‘Herinneringen aan mijn Vaderland - Paramaribo 1900-1965’, waarin ze een levendig beeld schetst van de geschiedenis van haar geboortegrond. De lezing vangt aan om 14.00 uur, toegang is gratis.

Meer in deze categorie: « Uitagenda Juli