Back U bevindt zich hier: Home Cultuur Gesignaleerd Gesignaleerd, mei 2011
zaterdag, 30 april 2011 23:00

Gesignaleerd, mei 2011

Geschreven door

gesignaleerd1.jpgEEN KEUKENMEIDENROMAN

De internationaal lovende kritieken op Kathryn Stocketts debuutroman nodigen zeker uit tot lezen.  Haar boek verhaalt over de heldenacties van een groepje zwarte huishoudsters in het gesegregeerde Mississippi (VS) van de jaren zestig. 
Deze vrouwen werd wel zonder problemen de opvoeding van de blanke kinderen toevertrouwd, maar zij werden nauwlettend in de gaten gehouden bij het poetsen van het tafelzilver.
De ironie is dat de volwassen kinderen vaak precies werden als de ouders.
Ondanks de zware thema’s leest het boek als een trein. Zeker gezien het feit dat de schrijfster zelf uit Mississippi komt en is opgegroeid met een zwarte hulp.

Een keukenmeidenroman, Kathryn Stockett, 2009, uitgeverij Mistral, ISBN 978904995122 1


 

gesignaleerd2.jpgGij zijt blank en wij zijn zwart

Gij zijt blank en wij zijn zwart neemt je mee naar de slaventijd van Suriname. De titel is een citaat van slaaf Jozef Siwpersad, de auteur van dit boek. Hij beantwoordt de vraag waarom slaven in de negentiende eeuw zich gedroegen zoals zij zich gedroegen. Waarom vluchtten ze niet? Waarom was er zowel sprake van verzet als van gehoorzaamheid?
De schrijver onderzocht het gedrag van slaven op de plantages Vossenburg en Catharina Sophia en in Nickerie. Siwpersad werkte tot zijn overlijden aan dit boek. Gij zijt blank en wij zijn zwart wordt dan ook gezien als het levenswerk van de schrijver.

Gij zijt blank en wij zijn zwart, gedragspatronen in een slavenmaatschappij (Suriname, negentiende eeuw), Dr. Jozef P. Siwpersad, 2009, ISBN 9789090222837


gesignaleerd3.jpgDE LEGACY

De Legacy is de nieuwe mixtape van Orfeo Plet, beter bekend als Ori of de ‘Origanator’. Voor de Surinaamse hiphopper en rapper is dit zijn derde
schijf. Eerder vonden De Roeping (2003) en Anoniem (2008) hun weg in de Surinaamse hiphop scene. Welgeteld elf Nederlandse en Surinaamse tracks staan op zijn cd. De nummers kenmerken zich als autobiografische levenslessen met een ruw randje. Ook de artiesten Baby G, Lauw Boy FayaTwista, Anno mc, Lil’ Geo en Jahmel zijn op de mixtape te horen. De cd is een voorproefje van Ori's volgende album ‘Origanator’, dat hoogstwaarschijnlijk later dit jaar verschijnt.
De cd-hoes is een portret geschilderd door Patricia Kaersenhout als onderdeel van het project Wakaman, waar Ori ook aan heeft meegewerkt.

De Legacy, Ori, 2011, Legacy Entertainment


gesignaleerd4.jpgTerug naar mijn Roti
Ramon Beuk, topkok in Nederland, komt voor even terug naar het land waar hij 28 jaar niet meer was geweest. In dit acht afleveringen tellende televisieprogramma gaat hij op zoek naar zijn roots. Snel volgt een emotionele ontmoeting met een broer, van wiens bestaan Beuk pas kort weet. Natuurlijk mag een culinaire reis door Suriname niet ontbreken en hij leert leguaan te bereiden, om later zijn eigen creatie te maken. Behalve de Surinaamse keuken leert de kok ook het land kennen en hij blijkt meer Surinamer te zijn dan hij zelf van tevoren had gedacht. Terug naar mijn Roti is een persoonlijke zoektocht vol impressies, emoties en intieme ontmoetingen, geproduceerd door The Back Lot.

Terug naar mijn Roti, Richard van Bosstraten (regie), 2011, NCRV