Back U bevindt zich hier: Home Cultuur Gesignaleerd Gesignaleerd, juni 2011
dinsdag, 31 mei 2011 23:00

Gesignaleerd, juni 2011

Geschreven door

gesignaleerd1.jpgLIBANESE SURINAMERS

Het pocketboekje Libanese Surinamers gaat over de geschiedenis van de Libanezen in Suriname. Van de eerste Libanees tot aan de hedendaagse positie in de textielhandel. Het twintig bladzijden tellende boekje biedt educatieve achtergrondinformatie, handig voor kinderen die een spreekbeurt houden. Auteur en professor Ad de Bruijne deed onderzoek naar de Libanese immigratie naar Suriname en publiceerde daar in 2006 al een boek over. Dit boekje geldt als de eenvoudige versie voor elf- tot veertienjarigen. Dit is het vijfde deel in de serie Suriname Informatie. Eerder verschenen onder andere Surinaams Hindoeïsme, Surinaams insectenleven en Jodendom in Suriname.

Libanese Surinamers, Ad de Bruijne en Jan Veltkamp, 2011, Veka Productions, ISBN 9789081675550

 


 

Tgesignaleerd2.jpghe Colonial State in the Caribbean

Prof. Dr. Marten Schalkwijk heeft een sociologische studie verricht over de geschiedenis van persoonlijke netwerken gedurende drie eeuwen in Suriname. Nog nooit eerder heeft iemand de netwerken van planters, militairen, ambtenaren en anderen over zo’n lange periode met elkaar in verband gebracht. Schalkwijk past methoden uit de wiskundige sociologie toe om te illustreren hoe de verdeling van de macht in de koloniale samenleving was. Hij laat ook zien hoe deze netwerken in de loop van de tijd veranderen.

The Colonial State in the Caribbean, Structural analysis and changing elite networks in Suriname 1650-1920, Prof. Dr. Marten Schalkwijk, 2011, uitgeverij Amrit, ISBN 9879074897600

 gesignaleerd3.jpgHolland ano paradijs 1

Holland ano Paradijs 1 is een Surinaamse film die het verhaal vertelt van een jonge man, die zich laat verleiden door de drugswereld in Nederland. De hoofdrol is weggelegd voor de bekende 1+1=3-acteur Clifton Braam (Iwan). Wanneer zijn vriendin zwanger raakt, aanvaardt hij de uitnodiging van zijn zus om naar Nederland te gaan. Maar de verveling slaat al snel toe in Nederland.Daardoor komt hij zijn jeugdvrienden tegen, die hem met mooie beloftes strikken voor hun duistere zaakjes. Daardoor raakt Iwan aan lager wal en zwerft twee jaar tot hij voor een vergrijp wordt opgepakt en in een vliegtuig naar Suriname wordt gezet. Hier aangekomen wacht hem een grote verrassing.

Holland ano paradijs 1, Doksa Productions, 2006

 gesignaleerd4.jpgDj’ing Wan Bun Presi
Geef hem een goede plek, zo luidt de vertaling van de titel van deze nieuwe poku van Kayente. Namens vrijwel de hele Surinaamse
muziekindustrie eert Kayente, die onze dansvloeren vult met zijn track Tamara, komediant Stephen ‘Wesje’ Westmaas en danser Marlon ‘Turbo’ Stjewart, die in april tijdens een tragisch auto-ongeluk om het leven kwamen. Kayente, geholpen door 2famous, krijgt kalme muzikale begeleiding van een akoestische gitaar en een piano. Hij herdenkt de neven als twee mannen waar iedereen liefde voor kende en waar iedereen een traan om laat, nu ze er niet meer zijn. Het lied straalt ongeloof, maar ook veel bewondering uit voor hen.

Dj’ing Wang Bun Presi, Kayente & 2famous, 2011