Back U bevindt zich hier: Home Cultuur Gesignaleerd Gesignaleerd, oktober 2011
vrijdag, 30 september 2011 23:00

Gesignaleerd, oktober 2011

Geschreven door

gesignaleerd1.jpgDe tuinman en de apen

Het prentenboek met paginagrote kleurenillustraties is gebaseerd op een oud boeddhistisch verhaal. Er leefde eens een koning die erg dol op fruit was. Dat is gezond, wist hij. Het meest hield hij van manja’s bacoven, pommeraks, sinaasappels, advocaat... eigenlijk van alle Surinaamse vruchten. Zijn tuin met vruchtbomen werd goed verzorgd door de tuinman. Op een dag kreeg de tuinman bericht dat hij dringend voor familiezaken naar een verre stad moest. De vraag rijst wie er voor de fruitbomen van de koning zal zorgen? De apen bieden hun diensten aan. Maar is dat wel een goed idee?
Het boek is geschikt voor kinderen in de leeftijdscategorie 7 – 8 jaar.

De tuinman en de apen, Wim Veer, 2011, ISBN 9789991451008


 

gesignaleerd2.jpgDe groeten aan de Koningin

Karin Anema maakt een journalistieke reis van Paramaribo, naar Galibi en dan kris kras door het binnenland. De ondergang van de Inheemse cultuur is haar hoofdthema en ze beschrijft de gebeurtenissen tijdens haar reis op een pittige manier. Hierbij spaart ze ook zichzelf niet als het tot een confrontatie komt tussen het stamhoofd van Galibi en haar Westerse blik op de zaken. In het binnenland spreekt ze met veel mensen. De Indianen zelf, de boslandcreolen, stamhoofden en zendelingen. Met elke bladzijde wil je dichter bij de wereld komen die ze beschrijft. Een wereld in de vrije natuur maar met een prachtige cultuur die eeuwig dreigt te verdwijnen.

De groeten aan de Koningin, Karin Anema, 2006, Uitgeverij Atlas, ISBN 9789045012063


gesignaleerd3.jpgWisje Wasje Wesje show
Wesjes wens was om een van de grootste stand-up comedians van Suriname te worden. De in april 2011 tragisch verongelukte komiek, maakte in 2008 zijn droom waar met zijn Wisje Wasje Wesje, ‘I Have A Dream’-show. Met personages als Tommy Krushnadath die meedingt naar de titel Indian Idols, Owen uit Gangkoko, Mister Supa Dupa met zijn fly girls en de Baba Boys sloeg deze show goed in bij het Surinaams publiek. Vanwege het succes verscheen op 7 augustus 2009 tijdens het Kwakoe Zomer festival de dvd van deze show op de markt in Nederland en een maand later in Suriname. Op de dvd zijn naast de show zelf ook opnames te zien van de voorbereidingen voor zijn shows.

Wisje Wasje Wesje show, 2009, Tele-G & Wesje’s production


gesignaleerd4.jpgFree quincy

Free Quincy bestaat uit de MC’s Ell-I-Dee, Mizztamizzo en het producerscollectief Raven Bros. Eervolle vermelding op deze schijf verdient het nummer Wiens M’e Gwe  dat hier is opgenomen met lokale artiesten onder wie Ell-I-Dee,
d’ Orpheus Miles enTa2.
Ta2 heeft een tijd geleden een hit gescoord met de single Suriname en d’ Orpheus Miles (artiestennaam van Donavan Mijnals) heeft zijn sporen verdiend in de muziek in Cuba en werkt nu aan zijn eigen cd. Wat deze schijf het aanschaffen waard maakt, is het ritme en de originele inslag van Wiens M’e Gwe (Al ga ik weg), want de artiesten menen dat het niet uitmaakt waar je bent, Suriname zit in je bonyo. Verder zijn er samenwerkingen met Rex, M.O., DJ Savage en Amier Papier te horen.

Free Quincy, Ell-I-Dee, Mizztamizzo en Raven Bros, 2011