Back U bevindt zich hier: Home Cultuur Gesignaleerd Gesignaleerd, september 2011
woensdag, 31 augustus 2011 23:00

Gesignaleerd, september 2011

Geschreven door

gesignaleerd1.jpgLiefde en conflict
Deze uitgave is de handelseditie van het promotieonderzoek van Julia Terborg waarmee zij in 2004 de graad doctor in de maatschappij- en gedragswetenschappen behaalde. In Liefde en conflict worden de sociale en seksuele relaties in Afro-Surinaamse families onder een sociologisch vergrootglas geplaatst. Aan de orde komen onderwerpen zoals: Wat is de relatie tussen geld en seks? Monogamie en ook Het instituut buitenvrouw. Deze uitgave is niet alleen verhelderend, maar ook confronterend wanneer je jezelf of je partner in een van de hoofdstukken herkent.

Liefde en conflict, seksualiteit en gender in de Afro-Surinaamse familie, Julia Terborg, 2002, Faculteit der Maatschappij- en Gedragswetenschappen , ISBN 999146921


 

gesignaleerd2.jpgThe politics of passion

Gloria Wekker is cultureel antropologe en schrijft in dit boek over de Creoolse vrouwen van Suriname met een lesbische relatie. De matiwroko komt niet alleen voor in Suriname, maar in alle landen waar de Afrikaanse diaspora de dames heen gebracht heeft. De seksualiteit van de vrouwen is volgens dit boek onlosmakelijk verbonden aan de winti en totaal anders dan het Westerse beeld van homoseksualiteit. Wekker werpt met haar inzichten een nieuw licht op de relaties tussen man en vrouw in de Creoolse volksklasse. Ze spaart zichzelf niet en schrijft openhartig over haar eigen lesbische relatie met de hoofdpersoon van haar onderzoek.

The Politics of Passion, Gloria Wekker, 2006, Columbia University Press, ISBN 0231131631


 

gesignaleerd3.jpgParamaribo College Season 1 en 2

Paramaribo College is de eerste Surinaamse televisieserie over relaties, strubbelingen, intriges, vriendschap, loyaliteit, bedrog, liefde en humor onder doorsnee jongeren.
In het eerste seizoen hebben de de middelbare school studenten niet zo goed gescoord, dus krijgen Vanessa, Giorgio, Lorraine, Frank en Jo-Ann een kans om hun cijfer voor het vak biologie vak op te halen.
Hiervoor moeten zij geheel zelfstandig een excursie naar Nickerie organiseren en bekostigen. Maar of dat lukt is de vraag, want al snel blijkt niet iedereen met hetzelfde motief de uitdaging aan te gaan.
De gevolgen van de Nickerie-excursie komen in het tweede seizoen aan de orde.

Paramaribo College Season 1 en 2, Cindy Kranenburg, 2010, Chetskeys Advertising Promotion and Productiongesignaleerd4.jpgFri yeye

Op deze schijf staan zestien gedichten die Celestine Raalte op haar eigen karakteristieke wijze presenteert.
Die worden met of zonder achtergrondmuziek gepresenteerd. Het ritme is meeslepend, het geluid professioneel en de diepe stem van Raalte doet deze gedichten afwisselend aanvoelen als een scherp mes of een zachte zwoele wind die langs je gezicht waait op een milde zondagmiddag.
Het thema is de ontwikkeling van de zwarte mens in Suriname. De nummers zijn voor een deel eerder uitgebracht als gedichten en andere zijn nieuw. Raalte heeft er vijftien jaar over gedaan om deze cd uit te geven, omdat ze het project samen met haar kinderen wilde doen. Die zijn de vocalisten op de achtergrond of doen de muzikale begeleiding.

Fri Yeye, Celestine Raalte, 2011, Akwenda Productions