Back U bevindt zich hier: Home Cultuur Gesignaleerd Gesignaleerd, februari 2012
dinsdag, 31 januari 2012 23:00

Gesignaleerd, februari 2012

Geschreven door

gesignaleerd1.jpgVerleiding tot misleiding

De in Suriname geboren Jolande Wijks werkt al achttien jaar op Curaçao als verpleegkundige en debuteert met deze ‘pikante’ roman, die werd uitgebracht bij Free Musketeers, een uitgeverij voor ambitieuze aspirant-schrijvers. In het zeventig pagina’s tellende boekje gaat Marla, tot dan toe een trouwe fatsoenlijke echtgenote en moeder, een intieme relatie aan met haar collega en beste vriend Xandro. Ze beleeft met hem in het geheim de tijd van haar leven, totdat Xandro’s houding tegenover haar drastisch verandert. Marla blijkt niet alleen verleid, maar bovenal misleid. Als de waarheid boven komt, komt ze weer tot zichzelf en vindt ze steun in de sterke armen van haar man Nils.

Verleiding tot misleiding, Jolande Wijks, 2011, Free Musketeers, ISBN 9789048419661

gesignaleerd2.jpgSapatiya

Sapatiya is de lang verwachte bundel van schrijfster en dichteres Celestine Raalte. Het boek bevat 43 gedichten over gevarieerde onderwerpen.
Alle gedichten zijn in het Sranan. En voor wie het boek koopt, is het van belang de dichteres eens zelf aan het woord te horen. De zingende manier waarop ze voordraagt, voert de lezer terug naar een tijd waarin de taal bijna zingend werd gebruikt. Een soort terugkeer naar vroegere tijden dus.
Raalte koos doelbewust voor de titel Sapatiya, omdat zij de bundel opdraagt aan de Surinaamse musici. Zij hoopt dat hun muziek net zo mooi en smakelijk zal worden als de lekkere sapatiya. ‘Taki den sa mek poku gi uma nanga man fu opo den yeye.’

Celestine Raalte, Sapatiya, 2011, Akwenda productions


gesignaleerd3.jpgBlack Dutch and More

Black, Dutch and More is het nieuwste album van de band Fra Fra Sound, waarop ook de Afro-Amerikaanse saxofonist, percussionist, dichter en spoken word-artiest Ghasem Batamuntu te horen is. Op deze cd combineert de band muziek met poëzie en verhalen. Er wordt geïmproviseerd op thema’s als identiteit, klank, kleur, muziek en maatschappij. Tegelijkertijd wordt poëzie verweven met de geschiedenis van de zwarte muziek. Fra Fra Sound is een Surinaams-Caribische band die Afrikaanse, Caribische en Latijns-Amerikaanse muziek maakt en bestaat dertig jaar. De groep trad op in meer dan vijftig landen in Europa, het Caribisch gebied, Afrika, Zuid-Amerika, Azië en de
Verenigde Staten. Het optreden voor Nelson Mandela in Zuid-Afrika in 1994 behoort tot één van de hoogtepunten van de groep.

Black Dutch and More, Fra Fra Sound, 2010


gesignaleerd4.jpgParamaribo papers

Februari, coupmaand. Eveneens, zoals onafhankelijkheidsmaand november, met de 25ste als hoogtepunt voor Suriname. Prima aanleiding om de thriller Paramaribo Papers van Ger Poppelaars tot je te nemen. Op basis van historische feiten wordt een fictief tragisch verhaal verteld rondom de aanloop naar de Decembermoorden, een zogenoemde ‘faction’. Met Kenneth Herdigein als overtuigende Bouterse look-a-like. Hoewel hij slechts een openingsrolletje heeft van twee minuten, spookt Iwan Brave als verdwenen journalist Kevin Poelgeest tot de ontknoping door je hoofd. Was Nederland nou wel of niet betrokken bij die coup? Vooralsnog de spannende insinuaties van Paramaribo Papers als antwoord. Net als bij Wan Pipel: vooral lekker koekeloeren naar ons Suriname.

Paramaribo Papers, Mark Rietman, Kenneth Herdigein en Daniella Mercelina, 2002