Back U bevindt zich hier: Home Cultuur Gesignaleerd Gesignaleerd, april 2012
zaterdag, 31 maart 2012 23:00

Gesignaleerd, april 2012

Geschreven door

gesignaleerd1.jpgDe mannen van Adosu

Dit is het thrillerdebuut van Jimmy L. Ray over de jacht op een moordenaar. Wat een daverend verjaardagsfeest had moeten worden, wordt overschaduwd door de plotselinge dood van Ada. In haar geboortedorp Fayakampu, een dorp aan de bovenloop van de Surinamerivier, zijn de mensen in rep en roer. Ze zijn in alle staten en vastberaden om degene die Ada om het leven gebracht heeft te vinden. Boven het dorp Maipahedi hangen nu donkere wolken, de jacht op de moordenaar is begonnen en de mannen van Adosu zullen niet rusten totdat zij hem gevonden hebben. Deze weet zich schuil te houden in de jungle, maar overal wordt het heet onder zijn voeten. 

De mannen van Adosu, Jimmy L. Ray, 2010, uitgeverijeigenboek.nl, ISBN 9789079538973


 

gesignaleerd2.jpgDe avonturen van Henry II Fix

In 2003 kocht Atte Jongstra op een veiling drie kisten met daarin het nalatenschap van Henry II Fix, een vergeten genie met een encyclopedische verzamelwoede. Onder de vele documenten trof hij een autobiografie aan van de vroeg negentiende-eeuwse Zwollenaar, die hij herschreef en aanvulde. In de geest van de tijd documenteerde Fix daarin de wereld om zich heen, waarmee hij een levendig beeld schetst van Nederland ten tijde van Napoleon en de Belgische afscheiding. Het Historisch Centrum Overijssel wijdde naar aanleiding van de vondst zelfs een tentoonstelling aan Fix en zijn tijd. De oplettende lezer zal echter dat wat gepresenteerd wordt als serieuze feiten, ontmantelen als geraffineerde fictie.

Atte Jongstra, De avonturen van Henry II Fix, 2007, De arbeiderspers, ISBN 9789029564441


 

gesignaleerd3.jpgOntgroening

Ontgroening is de eerste cd van het muzieklabel Okasi Entertainments. De schijf bevat twaalf nummers, waaronder de populaire Surinaamse hit ‘Snoepje’ van de hiphop- en rapgroep Ztreetzoldierz en Gi yu (remix) met Kwasi en Badderman. Het lied Doe ‘t vo je nieuwe man (remix) met Naomi Astra en Enver Panka belooft ook een grote hit te worden.
Enver is in dit geval de nieuwe man en Naomi is de dame die wordt aangespoord. Ef A Kan van Rashly en
Sepul2Ra, dat eerder als single werd uitgebracht, staan ook op het album. Dit lied heeft het downloadrecord op de website raggadonz.com van dj Phantom verbroken. Bij Okasi zijn acht soloartiesten en twee groepen aangesloten.

Ontgroening, Okasi Entertainment, 2011


 

gesignaleerd4.jpgWes for Pres!

In aanloop naar de verkiezingen van 25 mei 2010 vroeg  Stephan ‘Wesje’ Westmaas de kiezers goed na te denken op wie zij hun stem zouden uitbrengen. Het stoorde hem dat belangrijke posten worden geboden aan ongeschikte of ondeskundige personen. Met de kreet ‘Wes for Pres, The right man in the right place. Schoenmaker, hou je bij je leest…’ trachtte hij dit fenomeen op het podium aan de kaak te stellen. De bekende Tommy Kruznadath uit Nickerie en Owen uit Gaang Koko keren terug in de show. Maar bij Wes for Pres! draait het om het nieuwe karakter Sampeer Ogrimin uit Commewijne. De licht agressieve Javaan, alias ‘korte fuse’, is de concurrent van ‘Kleine min’ op politiek gebied. 

Wes for Pres!,  2011, Wesje’s Production