Back U bevindt zich hier: Home Cultuur Gesignaleerd Gesignaleerd, juni 2012
donderdag, 31 mei 2012 23:00

Gesignaleerd, juni 2012

Geschreven door

gesignaleerd1.jpgTerug naar mijn roti

Al reizend, etend en kokend neemt chefkok Ramon Beuk de lezer mee op een culinaire ontdekkingsreis door zijn geboorteland Suriname. Gedurende 28 dagen doet hij eerlijk en open verslag van zijn impressies, emoties en intieme ontmoetingen. Terug naar mijn roti is een zoektocht naar de identiteit van een man die balanceert tussen twee culturen. Beuk vertelt over de plaatsen die hij bezoekt, zijn ontmoetingen met de bevolking en de ‘echte’ Surinaamse keuken. Zoals alleen een echte Surinamer dat kan, dringt hij door tot de ziel van het land. De vele betoverend mooie foto’s illustreren smakelijke gerechten en persoonlijke verhalen. Een boek voor Surinamers, Nederlanders, kookliefhebbers en reizigers.

Terug naar mijn roti, Ramon Beuk, 2011, Uitgeverij
Marmer


 

 

gesignaleerd2.jpgHet goud van Suriname

Britt gaat met haar ouders voor de eerste keer naar Suriname op vakantie. Ze denkt dat het saai wordt, maar met haar oom Frank gaat ze naar het binnenland en daar heeft ze veel plezier. Tijdens die reis ontmoet ze een Nederlandse jongen die met zijn ouders in het oerwoud zit. Ze blijft een tijdje bij hun logeren en beleeft samen met hem de grootste avonturen.  Het boek is geschikt voor kinderen vanaf negen jaar. Het verhaal bestaat vooral uit dialogen waar ook wat Sranan in voorkomt. Elk hoofdstuk is versierd met een grote illustratie en de tekst bestaat uit korte zinnen. Al met al een goed boek voor kinderen die moeite hebben met lezen.

Het goud van Suriname, Arend van Dam, 2009, Zwijsen BV Uitgeverij, ISBN 9789048703470


gesignaleerd3.jpgRAW

Raw is het tweede album dat door South South West is uitbracht. De negen livetracks op de schijf zijn tijdens de In Holland-tour opgenomen. De band vertolkt nummers als Weakness for Sweetness, Braamspunt en het overbekende Follow the Leader. Deze Surinaamse formatie brengt zeer moderne Caribische popmuziek met soca-, zouk-, latin-, kaseko- en reggatoninvloeden. Errol de la Fuente, Aida Amatstam, Gracia Thompson en Bryan Muntslag zorgen voor de zang. Ook sologitarist Martin ‘Boggel’ Resosemito levert zijn bijdrage als vocalist. South South West werd in augustus 1983 opgericht. De groep weet het publiek steeds in totale extase te brengen met haar muziek en performance.

Raw, South South West, 1997, GS Studio’s by Glenn
Gaddum

 


gesignaleerd4.jpgIn twee landen thuis

 

Studente grafische vormgeving Isaura Sanwirjatmo bracht als afstudeerproject in beeld hoe Nederlandse Surinamers zich verbonden voelen met hun land van herkomst. In negen filmpjes van tweeënhalve minuut vertellen de geïnterviewden over hoe zij hebben ervaren ontheemd te zijn, thuis te komen, in contact te komen met hun roots of juist over de teleurstelling toen er in al die jaren niets veranderd bleek. Hun verhalen worden ondersteund door sfeerbeelden van bijvoorbeeld het stuwmeer, een school of een schaafijsverkoper. Ze ontleende het idee aan de cassettebandjes die men vroeger insprak en naar familieleden in Nederland opstuurde. Het project is tegelijkertijd de weerslag van haar zoektocht naar haar eigen herkomst, identiteit, binding en herkenning.

In twee landen thuis, Isaura Sanwirjatmo, 2012, Horizon Mediaworks, www.isaurasan.nl