Back U bevindt zich hier: Home Cultuur Gesignaleerd Gesignaleerd, juli 2012
zaterdag, 30 juni 2012 23:00

Gesignaleerd, juli 2012

Geschreven door

gesignaleerd1.jpgWie goed bedoelt

Wie goed bedoelt gaat over het falen van ontwikkelingshulp die uit schuldgevoel wordt gegeven. De schrijfster, Ellen Ombre, komt uit Suriname, maar woont al zo’n dertig jaar in Nederland. In het boek doet ze verslag van haar reis naar Benin. Tijdens haar verblijf in het land let ze op de werkzaamheid van de ontwikkelingsprojecten en haar kritiek hierop is scherp. In een poging de koloniale uitbuitingen goed te maken, zet Nederland (en het Westen in het algemeen) de meest vreemde en onmogelijke projecten op. Deze hulpverlening werkt vaak niet doelmatig of zij wordt door landen politiek misbruikt. Ombre constateert dat dit in Benin eveneens het geval is.

Wie goed bedoelt, Elle Ombre, Uitgever De Arbeiderspers, ISBN 9789029582544 


gesignaleerd2.jpgAnansi tussen God en duivel

Aan de hand van het slimme spinnetje Anansi en andere jungledieren vertelt Noni Lichtveld, illustrator, vijftien oude volksverhalen. De verhalen hebben een tweede laag waarin elementen uit de Afrikaanse en Caribische geschiedenis terugkomen, zoals de slavernij. Voor kinderen is het boek vermakelijk en leerzaam, want in Anansi’s gekke avonturen komen maatschappelijke normen en waarden aan bod. Vroeger werden de volksmythes vooral mondeling doorgegeven. Dat is ook de bedoeling van dit illustratieboek: om het voor te lezen aan kinderen. De felle illustraties van Lichtveld geven het boek een vrolijke sfeer. Daarnaast zijn de tekeningen ook echte kunstwerken: Lichtveld gebruikt niet alleen haar potlood maar ook collagemethoden, waardoor het boek een speelse uitstraling heeft.

Anansi tussen God en duivel, Noni Lichtveld, 1997, Lemniscaat, ISBN 9789056370879


gesignaleerd3.jpgPruh-Ziez

Juizt Records boekte in 2010 succes in de Surinaamse hiphopscene met de release van ‘De Juiste Mixtape’, onder de naam Pruh-Ziez. Juizt is een idee dat is ontsproten uit het brein van Kevin Boldewijn (beter bekend als Bolly), Xergio Caffe (Donavey) en Patric Deimveld (Patriki), met als doel de krachten van Surinaamse hiphopartiesten te bundelen. Soloartiesten als Ulriek Bottse en rapgroepen 409 en T.I.K. leveren hun bijdrage aan deze mixtape. T.I.K. (oftewel The Illest Killest), bestaande uit Donavey, Enver Panka en Payton, brengt een flinke dosis high energy rap in, waarbij nogal harde woorden kunnen vallen. Op de cd staan nummer 1-hits als Kowru weer en Je kan niet bij me komen. De overige tracks zijn: Niew geluid, Onvergetelijk, Eindelijk verlost en Swagger.

Pruh-Ziez, Juizt Records, 2010gesignaleerd4.jpgJust like you

Elf jongeren van Surinaamse, Antilliaanse en Afrikaanse afkomst vertellen openhartig over hun ervaringen op het gebied van liefde, seks en relaties. Onderwerpen zoals maagd blijven of niet, tienermoeders en prostitutie passeren de revue. Gino, een tienervader, vertelt hoe hij heeft gevochten om zijn dochter te blijven zien. De vriendin van Gilly is in de handen van een loverboy gevallen. En Churchill kwam tot de ontdekking dat zijn vriendin HIV had. Reacties op de korte fragmenten die op YouTube staan, laten zien dat jongeren door elkaar verhalen worden geraakt. ‘Respect’ en ‘dit gaat me aan het hart’ is er te lezen. De film kan worden gebruikt als voorlichting in het onderwijs of thuis.

Just Like You, Ejed productions, 2009

Meer in deze categorie: Gesignaleerd, juni 2012 »