Back U bevindt zich hier: Home Cultuur Film schema's cinema plus Filmschema Cinema+
donderdag, 01 augustus 2013 00:00

Filmschema Cinema+

Geschreven door

Cinema

TBL heeft naast haar populaire filmaanbod een aparte programmering voor ‘kwaliteitsfilms’: CINEMA+. En dat vier dagen in de week! Prachtige films die Oscars, Gouden Beren en Zilveren Palmen wonnen en die de Surinaamse filmliefhebber een geweldige avond bezorgen, zeker op het megagrote filmdoek met DOLBY SurroundSound, iets anders dan thuis een dvd’tje afspelen. Elke maandagavond een nieuwe film, die de weken daarop steeds een dag opschuift, zodat elke film vier keer vertoond wordt.

Lore

loreLore, gebaseerd op een novelle van Rachel Seiffert, speelt zich af in Duitsland, kort na de zelfmoord van Hitler en de capitulatie in mei 1945. De wereld zoals Lore (Saskia Rosendahl) die kende, stort volledig in. Haar vader, een hooggeplaatste SS’er, wordt gearresteerd en ook haar moeder verdwijnt. Als oudste moet ze haar zusje en drie broertjes vanuit Beieren naar Hamburg brengen. Een reis van honderden kilometers, dwars door het Zwarte Woud.

 

Regie: Cate Shortland, speelduur: 109 min., land: Australië, jaar: 2012, genre: drama

Despues de Lucia

Despues de LuciaZes maanden nadat zijn vrouw bij een auto-ongeluk omgekomen is, beginnen Roberto en zijn dochter Alejandra een nieuw leven in Mexico City. Alejandra lijkt al snel haar draai gevonden te hebben, haar vrienden blijken echter over een duistere kant te beschikken. Uiteindelijk wordt ze het middelpunt van pesterijen. Hierover durft ze niet met haar vader te praten. Ze kan niets anders doen dan de pesterijen accepteren en haar schaamte dwingt haar tot zwijgen, maar dat eist zijn tol.

 

Regie: Michel Franco, speelduur: 93 min., land: Mexico / Frankrijk, jaar: 2012, genre: drama

Wadjda

WadjdaDe tienarige Wadjda woont in een buitenwijk van Riyad. Wanneer ze op een dag een mooie fiets ziet staan bij de speelgoedwinkel in het dorp, wil ze niets liever dan leren fietsen. Alhoewel dat in Saoedi-Arabië verboden is voor meisjes, verzint Wadjda een plan om haar droom uit te laten komen. Wadjda is de eerste lange speelfilm van een vrouwelijke regisseur uit Saoedi-Arabië en vertelt het verhaal van een meisje dat wil breken met de conservatieve tradities van haar land.

 

Regie: Haaifa Al-Mansour, speelduur: 98 min., land: Saoedi-Arabië, jaar: 2012, genre: drama

 

Beasts of the Southern Wild

Beasts of the Southern WildHushpuppy is een zesjarig meisje dat samen met haar alcoholistische vader Wink in een afgezonderde leefgemeenschap woont, in een moerasgebied bij Louisiana. Hoewel Wink van zijn dochter houdt, bereidt hij haar met harde hand voor op de periode waarin hij er niet meer zal zijn om haar te beschermen. Wanneer Wink een mysterieuze ziekte krijgt, raakt de natuur van slag. De ijskappen smelten, waardoor een leger van prehistorische wezens genaamd aurochs vrijkomt. Wanneer de gezondheid van Wink achteruit gaat, besluit Hushpuppy op zoek te gaan naar haar verloren moeder.

Regie: Benh Zeitlin, speelduur: 91 min., land: Verenigde Staten, jaar: 2012, genre: drama

Call Girl

Call GirlCall Girl is geïnspireerd door een controversiële zaak uit de jaren zeventig, waarbij verschillende ministers uit de regering van minister-president Olof Palme betrokken waren. Op een steenworp afstand van de overheidsgebouwen lag de verleidelijke wereld van seksclubs en discotheken. In de film is dit het terrein van de jonge Iris, die in de meedogenloze wereld is terechtgekomen waar je met macht alles kunt bereiken. Dan bericht een krant dat gevestigde namen uit de Zweedse politiek betaalde sekscontacten onderhouden. Het werd een van de grootste politieke schandalen uit de Scandinavische geschiedenis en dreigde de Zweedse regering ten val te brengen.

Regie: Mickaël Marcimain, speelduur: 140 min., land: Zweden, jaar: 2012, genre: criminaliteit

NO

noIn 1988 roept de Chileense militaire dictator Augusto Pinochet onder internationale druk op tot een referendum over zijn presidentschap. De Chilenen krijgen de keuze: met een simpel ‘SI’ of ‘NO’ mogen ze bepalen of het regime van dictator Pinochet voortgezet moet worden of niet. De oppositie haalt de jonge onbezonnen reclameman René Saavedra (Gael García Bernal) over om als speerpunt te dienen voor hun ‘NO’-campagne. Met weinig middelen en onder constante controle van bewakers, bedenken Saavedra en zijn team een gedurfd plan om de verkiezingen te winnen en hun land te redden van de onderdrukking.

Regie: Pablo Larraín, speelduur: 118 min., land:, Chili, jaar: 2012, genre: drama/geschiedenis

Programmering
Augustus 2013
(onder voorbehoud)

Week 32, 5 t/m 8 aug.
Ma: Beasts of the Southern Wild
Di: Despues de Lucia
Woe: Wadja
Do: Lore

Week 33, 12 t/m 15 aug.
Ma: Call Girl
Di: Beasts of the Southern Wild
Woe: Despues de Lucia
Do: Wadja

Week 34, 19 t/m 22 aug.
Ma: Carifesta Filmfestival
Di: Call Girl
Woe: Beasts of the Southern Wild
Do: Despues de Lucia

Week 35, 26 t/m 29 aug.
Ma: NO
Di: Carifesta Filmfestival
Woe: Call Girl
Do: Beasts of the Southern Wild

 

 

 

 

Meer in deze categorie: Filmschema Cinema+ »