Back U bevindt zich hier: Home Cultuur Milieu & zo Milieutips: Een betere wereld begint bij jezelf
vrijdag, 27 maart 2015 14:09

Milieutips: Een betere wereld begint bij jezelf

Geschreven door Erlan Sleur

Doe plastic zakjes in de ban.
Doe boodschappen met een duurzame boodschappentas. Weiger de plastic zakjes voor uw aankopen.

Plastic recyclen.
Verzamel uw petflessen en al het andere plastic afval in een aparte zak en lever deze in bij recyclingbedrijf Amreco. Adres: Kankantriestraat 30 of de Hasnoestraat, een zijstraat van de M.L. King Highway (km 11.5). Zie ook http://www.amazonarecycling.sr/

Verbrand geen afval.
Het verbranden van afval is verboden. Maar kun je niet anders, verwijder dan al het plastic om dat later af te leveren bij Amreco. Tuinafval hoort op de composthoop en niet in de vuilniszak. Houd ons binnenland schoon. Bezoek je het binnenland, neem je afval dan mee terug naar de stad en gooi het niet langs de weg.

Treed op tegen asociaal gedrag.
Bel de politie of de Milieudienst als u ziet dat iemand illegaal vuil dumpt. Vergeet niet om het kentekennummer op te schrijven of maak een foto met uw smartphone.

Gebruik geen pesticiden.
Het gebruik ervan is sterk af te raden, omdat u ook de bodem vergiftigt. In de bodem leven schimmels en micro-organismen die belangrijk zijn voor een gezonde bodem. Gebruik biologische bestrijdingsmiddelen, zoals van de neemboom. Wees zuinig met drinkwater. Plaats een durotank en vang regenwater op via de dakgoot om de plantjes nat te maken of de auto te wassen.

Gebruik Led-spaarlampen.
Led-verlichting is ideaal omdat deze lampen weinig stroom trekken, lang meegaan en geen schadelijke stoffen bevatten, zoals de kwik in TL-verlichting en spaarlampen. De aanschafprijs is hoog, maar dat verdient u binnen een paar jaar terug vanwege het lage stroomverbruik.

Trek niet te snel op met dieselauto’s.
Doet u dat wel, dan is de dieselverbranding onvolledig waardoor zwarte rook (roet) vrijkomt. Dat is slecht voor het milieu en voor de gezondheid van de mens.

Gebruik geen wasdroger.
Ze zijn handig, maar trekken veel stroom. Bovendien gaan je kleren sneller kapot. Gebruik de zon om je kleren te drogen.

Minimaliseer het gebruik van chloor in huis.
De septic tank heeft bacteriën nodig om ontlasting af te breken. Chloor doodt deze bacteriën. Uw septic tank raakt sneller vol.

Gratis licht.
Heeft u geen elektra en is uw huis donker, boor dan een gat in het zinken dak en steek er een petfles doorheen. Rondom afkitten met siliconenkit. Het buitenlicht zal via de petfles uw huis binnendringen.
Advies: vul de fles met water met enkele druppels chloor om algengroei tegen te gaan.

De zon is gratis.
Gebruik een zonnecollector in plaats van een elektrische boiler om warm water te genereren.

Schadelijke koelgassen.
Koop een koelkast of airco met ozonvriendelijk gas. Er zijn helaas nog veel apparaten in de verkoop die schadelijke koelgassen gebruiken en onze ozonlaag aantasten.

Wees zuinig met ons bos en plant bomen.
Plant bomen op uw terrein als u daar de ruimte voor heeft. U zult er later de vruchten van plukken of in de schaduw in uw hangmat genieten.

Recycle hout.
Ga zuinig om met hout. Oude balken of planken kunnen vaak nog dienst doen voor een ander bouwwerk. Steen is overigens duurzamer dan hout en heeft ook minder onderhoud nodig.

Koop geen grond langs de kust waar mangrove groeit.
Mangrove is belangrijk voor de natuur en onze kustbescherming en mag nooit verwijderd worden.

Meer in deze categorie: « Zeeschildpadden van de leg