Back U bevindt zich hier: Home Cultuur Films & zo Weg naar Zee ‘Het verdronken land?’
dinsdag, 21 juli 2015 11:17

Weg naar Zee ‘Het verdronken land?’

Geschreven door Armand Snijders

Als de Unie van Surinaamse Vrouwen (lees: vooral Asha Mungra) een documentaire maakt, dan kun je er op voorhand verzekerd van zijn dat er iets zeer professioneels wordt neergezet. Dat is al vaker bewezen, zoals enkele jaren geleden met een indringende documentaire over het hoge aantal zelfmoorden in Nickerie. Camerawerk en geluid zijn standaard prima, over de opbouw is altijd goed nagedacht. Weg naar Zee ‘Het verdronken land’? is daar geen uitzondering op. De directe aanleiding voor het maken van deze documentaire was de overstroming die Weg naar Zee op 19 februari van dit jaar blank zette.

Verschillende betrokkenen komen in de ruim vijftig minuten durende documentaire aan het woord, van getroffen bewoners tot experts. Allemaal hebben ze dezelfde boodschap: de overheid had veel eerder moeten ingrijpen. Men wist al jaren dat de dijk als gevolg van achterstallig onderhoud in een deplorabele staat verkeerde en is daar meermalen op geattendeerd, maar bleef achterover leunen. Pas na de watersnood werd actie ondernomen. Ofwel, toen het kalf al letterlijk en figuurlijk verdronken was… De nooddijk die in opdracht van het ministerie van Openbare Werken in allerijl werd opgeworpen, is slechts een tijdelijke oplossing. De bewoners vrezen dat het achterover leunen nu weer verder gaat en een permanente verbetering uitblijft.

De documentaire is de zoveelste noodkreet om de problemen bij Weg naar Zee aan te pakken. Maar ook Asha Mungra beseft dat dit eenvoudiger is gezegd dan gedaan. Ze stelt dat het grootste probleem ligt bij het ministerie van Openbare Werken ‘dat voor opeenvolgende regeringen is verworden tot een goudmijn’. Het gebrek aan interne deskundigen noemt ze ‘zorgwekkend’, eigen- en politieke belangen zorgen ervoor dat een duurzame ontwikkeling niet binnen handbereik ligt.

De kracht van Mungra is dat ze op zeer objectieve wijze de vinger op de zere plek weet te leggen, zonder toe te geven aan de verleiding om journalistiek te willen scoren door een sensationele toon aan te slaan. Dat maakt het kijken meer dan de moeite waard.

Weg naar Zee ‘Het verdronken land’?, Asha Mungra, 2015, Unie van Surinaamse Vrouwen

Meer in deze categorie: « Natascha Djakata »