Back U bevindt zich hier: Home Cultuur Boeken & zo Knorina de zingende pingo
maandag, 22 augustus 2016

Knorina de zingende pingo

Geschreven door  Anne Huits

Korte inhoud van het verhaal: Knorina is, zoals de naam al doet vermoeden, een klein varkentje oftewel een bosvarken, ook wel pingo genoemd. Knorina is een erg vrolijk varkentje, want Knorina zingt de hele dag. Knorpa en Knorma zijn haar ouders en zoals het ouders betaamt, houden ze veel van hun kleine knorrende en zingende dochter.

Al zingend raakt Knorina in haar gedrevenheid op een kwade dag de groep kwijt. Alom verdriet. Bij Knorina, bij de bomen en de regen. Gelukkig is daar Owrukuku, de koning van de uilen. Hij neemt Knorina mee op zijn rug en brengt haar terug naar haar ouders en de andere varkens. En dan zingt Knorina weer het hoogste lied, een lied waarin ze de natuur bejubelt, flora en fauna bezingt en vooral en uiteraard de koning van de uilen, die voor altijd haar beste vriend zal blijven.

Het verhaal wordt door Cobi Pengel verteld in vijftien pagina’s, waarvan ruim de helft bestaat uit tekeningen. De teksten staan in een blauw omrand kader. Het geheel maakt een verzorgde indruk, dankzij de bemoeienissen van Mirella Klas die verantwoordelijk is voor de lay-out.

De illustraties zijn afkomstig van Reza Madhar. De tekeningen zullen kleine kinderen zeker aanspreken, alhoewel de ene tekening beter is gelukt dan de andere. De droevige tekening op pagina 8 kon mij het minst bekoren. Hier en daar ‘lopen’ de tekeningen door buiten de kantlijnen van de bladzijde met bloemetjes, blaadjes en vrolijke muzieknootjes. Het boek is uitgegeven op stevig wit glanzend papier, met een iets steviger kaft. Het boekje is zeer geschikt voor de allerkleinsten om uit voor te lezen. De iets oudere kinderen kunnen het verhaal zelf tot zich nemen.

Het is een boek over vriendschap tussen twee verschillende diersoorten, aldus de uitgever. En uiteraard zit daar een boodschap in voor ons als mensensoort. In een ‘nawoord’ breekt de uitgever een lans voor het kinderboek in het algemeen en het Surinaamse kinderboek in het bijzonder. Surinaamse boeken zijn belangrijk, omdat het kind daarmee ook kennis over eigen omgeving, eigen cultuur en natuur kan opdoen.

Al eerder schreef Pengel korte, eenvoudige verhalen om voor te lezen in Het boekje van Alisha deel 1 en 2. Pengel schrijft ook korte verhalen voor volwassenen die gepubliceerd zijn in Parbode, ons eigen maandblad. Een volgende keer zou ik graag een verhaal willen lezen zonder een nadrukkelijke boodschap, zonder moraal en met een wat minder brave inhoud. Een boek vol ondeugende verhalen over stoute kindjes, voor recalcitrante lezertjes en tegendraadse luisteraartjes, daar verlangt mijn weerspannige hart naar.

Knorina de zingende pingo, Cobi Pengel, tekeningen Reza Madhar, 2016, Publishing Services Suriname, ISBN 9789991473826