Back U bevindt zich hier: Home Cultuur Cultuur & zo Online komiek Welles naar grote doek
donderdag, 20 oktober 2016 10:33

Online komiek Welles naar grote doek

Geschreven door Christio Wijnhard

De 28-jarige Ruben Welles, simpelweg bekend als Welles, is met zijn humoristische filmpjes een enorme hit op sociale media. Hij heeft ruim dertigduizend volgers en zijn filmpjes scoren wekelijks meer dan een miljoen views. Maar hij wil meer, en richt zijn pijlen nu op het realiseren van een film: Welles De Film.

Ongeveer twee jaar geleden gooit Ruben Welles zijn eerste filmpje online. Het is het resultaat van een uit de hand gelopen grap. “Ik heb een leuke groep vrienden die altijd in is voor een fatu. Dus ze zeiden dat als ik in de rij bij McDonald’s zou gaan staan en me daar zou verkleden, ik SRD 1000 zou verdienen. Ik moest dan wel hakjes aan en een pruik op.” Het resultaat is zo grappig, dat hij het filmpje deelt op zijn Facebookpagina. De reacties zijn zo overweldigend dat Welles besluit verder te gaan. Sterker nog: hij beseft dat hij dit, mensen laten lachen, voor de rest van zijn leven wil doen.

Er volgen dus meer filmpjes die online succes boeken. Een daarvan is ‘Wil je met mijn twee ballen spelen?’. In dat filmpje gaat Welles de straat op en complimenteert mannen met hun uiterlijk, hun machogevoelens uitdagend. Hij vervolgt dan met de vraag of ze met zijn twee ballen willen spelen. Wanneer ze boos dreigen te worden, haalt Welles twee tennisballen uit zijn broekzak, met hilarische reacties tot gevolg. Het grootste succes behaalt Welles met een filmpje dat op Curaçao is gemaakt. Daarin spreekt hij de Antillianen in het Surinaams aan en ook dat levert weer bijzonder grappige reacties op. Het filmpje wordt ontdekt door de Nederlandse zender FunX, die het deelt op hun socialemediapagina, met als gevolg dat Welles nu niet alleen in Suriname, maar ook in Nederland en het Caribisch gebied bekend geworden is.

Al van kleins af aan is Welles de clown van de familie. En ook als volwassene is humor zijn tweede natuur – of misschien wel zijn eerste. “Ik kan niet serieus zijn. Zelfs niet als ik professioneel moet zijn. Ik ben zo funny dat ik soms gewoon moet lachen om mijn eigen rommel. Natuurlijk heb ik ook mindere dagen, maar overall ben ik the most funny person on earth, die zelfs op zijn mindere dagen mensen laat lachen”, grapt hij. Maar als kind werkte zijn humor weleens in zijn nadeel. “Ik heb meerdere scholen gezien”, vertelt hij lachend. “Ik was altijd zo aan het grappen en grollen in de klas, dat ik uiteindelijk werd weggestuurd.” Nu hij volwassen is, haalt hij er goed zijn voordeel uit, met sociale media als platform. Hij heeft het zelfs gebruikt om zijn huidige vriendin te bereiken. “Ik zag haar op een Bubu-party (feest vernoemd naar het shotje bubulaas, red.) en het was net als in de film: de blikken kruisen elkaar, je lacht naar elkaar, hemelse achtergrondmuziek, ik pakte haar arm vast… En ze rukte die meteen los, omdat ze mij niet kende natuurlijk.” Omdat Welles daar aan het filmen was voor een opdrachtgever, gaat hij verder met werken en verliest zijn droomvrouw uit het oog. Maar bij het monteren ontdekt hij een shot van haar. Hij deelt via Instagram een screenshot om te achterhalen wie zij is. Als ze reageert, kan zijn dag niet meer stuk. “Sindsdien zijn we samen, smoorverliefd en ik hoop dit verhaal te vertellen op ons huwelijk”, knipoogt hij.

Zijn geliefde ondersteunt hem in zijn doelen, en dat is nodig. Want zijn nieuwste project is groots: een heuse film. De regie is in handen van de komiek zelf, het script geschreven door comédienne Lucinda Sedoc. Het is een romantische komedie die gaat over een jongeman (Welles zelf) die zijn droomvrouw ontmoet. Zij besluit met hem te daten, mits hij zichzelf bewijst door middel van een paar challenges. Deze zijn hilarisch, typerend voor de komiek en zullen geheid op de lachspieren van het Surinaamse publiek werken. En dat, mensen laten lachen, is Welles’ grootste motivatie.

Maar het maken van een film in Suriname is een flinke uitdaging. Dat beseft Welles ook. “Het ontbreken van een echte filmindustrie maakt dat mensen niet zo snel hun baan zullen opzeggen om fulltime aan zo’n project te werken. Veel creatieve Surinamers kunnen om die reden hun talenten niet tot uiting brengen. Het ontbreekt aan infrastructuur. Maar voor mij is het echt een passie. Ook al verdien ik er niet aan, mijn film komt. Het is een kwestie van de juiste mensen met dezelfde passie vinden en die op de juiste plek zetten.” Met zijn ervaring en het netwerk dat hij door de jaren heen heeft opgebouwd, in combinatie met zijn gedrevenheid, heeft Welles grote kans van slagen. Welles de Film zal in december 2016 in première gaan.